Viens no neiztrūkstošiem ēdieniem latviešu svētku galdā cauri laikiem ir rasols vai rosols, kā nu katrs to ieradis dēvēt. Gan par pareizo nosaukumu, gan sastāvdaļām un dažādām citām šī ēdiena niansēm ik pa laikam iet vaļā kaislīgi strīdi gan publiskajā, gan privātajā telpā.
Lai beidzot noskaidrotu, kāds tad ir pareizais rasols un vai tāds vispār pastāv, pētnieciskai avantūrai ļāvās un rasola ekspedīcijā devās žurnāliste Sarmīte Kolāte un fotogrāfe un sociālantropoloģe Elīna Kursīte.
Rezultāts ir tikko klajā nākusī grāmata, kas nosaukta iecienītā ēdiena vārdā - „R*sols”, tikai otrā burta vietā ir zvaigznīte, lai katrs tās vietā var ielikt viņaprāt pareizo burtu, un tādējādi apmierināti būtu gan ‘rasolisti’, gan ‘rosolisti’.
Grāmata nav zinātniska monogrāfija par Latvijas kulinārijas vēsturi, drīzāk gan opuss par latvieša dabu.
„Bija kaut kādas kārtējās diskusijas tviterī par to, kā pareizi jātaisa rasols vai ko tur nevar likt… Mēs jau ar Elīnu kādreiz bijām kopā veikušas žurnālistiski antropoloģiskas ekspedīcijas, un es pat neatceros, kura bija pirmā, kas uzrakstīja (varbūt, ka es), ka mēs par šo varētu taisīt nākamo grāmatu un mēs to varētu darīt kopā. Elīna, teica – jā, tiešām!”
Sarmīte Kolāte atceras, kā radās grāmatas ideja. To attīstot, atklājās, ka rasols ir patiešām ārkārtīgi interesants fenomens, ar kura starpniecību var runāt ne tikai par garšas izjūtām, bet arī par vēsturi, politiku, dzīvesziņu un latvieša dabu vai kodu kopumā.
Rasola ekspedīcijā autores satika gan ļoti stingrus pareizā rasola aizstāvjus, gan iekļaujošākas pieejas atbalstītājus. Nosaukuma ziņā arī viņas pašas ir katra savā nometnē, Sarmīte - miermīlīga rasoliste, bet Elīna Kursīte pavisam zvērināta rosoliste.
Elīna Kursīte: Nu, protams, rosols! Tie, kas saka rasols, tie, diemžēl, saka nepareizi!
Sarmīte Kolāte: Bet ja jūs lasīsit grāmatu, tad redzēsit, ka tur pamatā tomēr dominē „rasols”, jo tā ir tāda vienošanās, ka tas ir gramatiski pareizāk. Tomēr šis ir tas vārds, par kuru diskutējot ar valodniekiem, viņi pieļauj arī otru variantu. Es pati esmu tāda pieņemošāka un pieņemu arī rosolistus, Elīna ir vairāk no tiem cīnītājiem.
Elīna Kursīte: Jā, es esmu absolūta rosoliste! Bet es piedodu tev tavas aplamības!
Grāmata apliecina, ka rasols latvietī atraisa ļoti plašu emociju gammu, kurā pāri visam dominē azarts, sirsnība un humors, un tieši tāda ir grāmatas kopējā intonācija.
Tajā apkopotas 20 cilvēku versijas par pareizo rasolu, tie ir dažādu paaudžu cilvēki un dažādu jomu pārstāvji. Princips bija tāds, ka autores devās pie viņiem ciemos un tieši šī cilvēka īpašo rasola recepti gatavoja kopā.
Katrs kopā ar grāmatas varoņiem pagatavotais rasols ieguvis arī savu nosaukumu, piemēram, Dzeltenais rasols, Protesta rasols, Tulkotais rasols ar meloni, Rasols ar briljantiem un Rasols ar sirēnu vilinājumu. Procesu, rezultātu un iesaistītās personas atspoguļo Elīnas Kursītes fotogrāfijas.
Kā izriet no grāmatas, strīdīgās rasola sastāvdaļas ir burkāni, svaigi gurķi, āboli, siļķe, nēģi un vēl dažas citas, tāpat atšķiras uzskati par gabaliņu lielumu, izrādās daži uz pusēm griež pat zaļos zirnīšus. Šai saistībā kāds gadījums iz dzīves Elīnai Kursītei pirmo reizi dzīvē licis tā pamatīgāk aizdomāties par rasolu.
Elīna Kursīte: Tie bija vieni Jāņi, ko mēs svinējām pie manis Koknesē. Es sāku griezt desu, manuprāt, normālos gabalos, biju sagriezusi jau lielu bļodu, bet tad mana draudzene tos ieraudzīja, rāva laukā no bļodas un katru gabalu sagrieza vēl četros gabalos. Es vienkārši biju šokā! Bet tagad es zinu, ka šai ziņā cilvēkiem ir ļoti dažādi paradumi, ir cilvēki, kas ne tikai griež smalkos gabaliņos, bet pat rosolu rīvē. Tas arī bija mans mīļākais rosols! Vienkārši fantastisks! Tagad es tā gribētu to rīvēto rosolu!
Sarmīte Kolāte: Kaperi savukārt ir atgriešanās pie mūsu sākumiem. Ir izplatīts viedoklis, ka rasols ir padomju virtuves tradīcija, bet mēs grāmatā diezgan uzskatāmi parādām, ka tas tā nav. Rasols šeit ir taisīts daudz senāk, tad tas bija tādi smalkāki salāti ar daudz dažādām sastāvdaļām. Tādām, kas mums šodien šķiet eksotiskas – marinētas melones, dažāda veida gaļas, arī, protams, kaperi.
Elīna Kursīte: Es vispār vairs netaisu rosolu bez kaperiem, un es gribu ieteikt vienu lietu – visu ko var nelikt klāt rosolam, bet kaperus pielieciet obligāti!
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X