No šodienas, 31.marta, līdz 13. aprīlim Rīgā norisināsies pavasara Rīgas Restorānu nedēļa. Agrais pavasaris iedvesmojis Rīgas kafejnīcu un restorānu īpašniekus šogad arī agrāk kārtot dokumentus, lai saņemtu atļaujas un varētu atvērt vasaras jeb āra terases. Parasti kafejnīcu āra terases darbu sāk aprīlī un, ja vien ir piemēroti laika apstākļi, turpina līdz oktobra beigām,. Nozares pārstāvji vēlas, lai āra terases varētu izmantot arī ziemā.

Vecrīgā kafejnīcu vasaras terasēm tiek naglotas grīdas, bet jau atvērtajās āra terasēs skan mūzika. Tā kā ir apmācies un pavēss, apmeklētāju maz.

Ielu tirdzniecības atļaujas mazām, tipveida āra terasēm atvieglotā kārtībā – bez projekta izstrādes izsniedz Apkaimju iedzīvotāju centrs. Rīgas Domes Komercdarbības koordinācijas nodaļas vadītājs Andris Lišmanis stāsta, ka atviegloto kārtību izmanto ap 60% uzņēmēju un izstrādāti arī atviegloti noteikumi tiem uzņēmējiem, kas nevar izmantot tipveida risinājumus.

Restorānu „Saint Black” un „Rock Cafe Riga” īpašnieks Raivo Mediņš vērtē – ja pie kafejnīcām nebūtu vieta, kur veidot āra terases, šādas telpas neīrētu. Tā kā šogad aprit 5 gadi kopš terases izveidošanas, uzņēmumam atkal jāiziet sarežģītais un garais saskaņošanas process.

Restorāna „Two More Beers” direktore Karīna Radziņa vērtē, ka āra kafejnīcu saskaņošanas process pamazām, bet kļūst vienkāršāks.

Pozitīvi āra kafejnīcu darbu ietekmēs arī tas, ka Rīgā palielinās ārvalstu tūristu skaits. 2025. gada janvārī, salīdzinot ar gadu iepriekš, tūristu skaits pieaudzis par 15,6%. Stāsta Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas vadītājs Andris Kalniņš.

Andris Kalniņš stāsta, ka uzņēmēji labprāt āra terases izmantotu arī ziemā.

Palielinoties ārvalstu tūristu skaitam Rīgā, kopš 2019. gada palielinās arī āra kafejnīcu skaits. Šogad pieteikušies 260 uzņēmumi, bet ielu tirdzniecības atļaujas saņēmuši jau 145 uzņēmumi.