Sparģeļu platības Latvijā gadu no gada pieaug un pircēji vietējos sparģeļus var iegādāties ne tikai tirdziņos, bet arī lielveikalos. Ražotāji saka, ka šis pavasaris ir atšķirīgs – daļu platību skārušas salnas, bet citviet pārlieku lielais mitrums sezonu pat varot nobremzēt.

Pēdējo desmit gadu laikā sparģeļu platības augušas vairāk nekā astoņas reizes un pērn pārsniedza 17 ha, liecina Lauku atbalsta dienesta dati. Sparģeļu sezona pašlaik rit pilnā sparā un audzētāji neslēpj – šis pavasaris atšķiras no iepriekšējiem, stāsta Krimuldas pagasta semnieku saimniecības „Lejaslīves” saimniece Lelde Valle.

Sparģeļiem augšanai nepieciešamā temperatūra ir +15 grādu un vairāk. Saimniece saka, jo tas ātrāk aug, jo tas ir garšīgāks.

Vaļļu ģimene Krimuldas novadā sparģeļus sāka audzēt pirms desmit gadiem un neslēpj – sākumā bijušas arī kļūdas un puni. Sākuši ar divām vagām un pamazām izdevies atrast audzēšanai piemērotākās šķirnes un tagad jau paši tirgo arī sparģeļu stādus. Izaudzēto realizē gan tiešajā tirdzniecībā, gan vietējiem veikaliem un restorāniem.

Viens no lielākajiem sparģeļu audzētājiem Latvijā ir SIA „Agro Kalniena”, kas šo kultūru audzē 4,7 ha un pazīstama ar preču zīmi „Kalnienas sparģelis”. Tā valdes loceklis Dāvis Upāns atzīst, ka šogad sparģeļu novākšana sākusies pusotru nedēļu vēlāk, nekā pērn. Izaudzētais pieejams gan vietējās tirdzniecības vietās, gan lielveikalos