Jaunākie dati liecina, ka vislielākais pārtikas atkritumu apjoms rodas tieši mājsaimniecībās un puse šo atkritumu joprojām nonāk sadzīves atkritumos. Pētījumā arī secināts, ka mājsaimniecībās pārtikas atkritumi visbiežāk rodas produktu uzglabāšanas, nepietiekamas plānošanas vai lietošanas termiņu pārpratumu dēļ.

Latvijā pērn kopumā radīti vairāk nekā 269 tūkstoši tonnu pārtikas atkritumu. Klimata un enerģētikas ministrija vērš uzmanību, ka vislielākais pārtikas atkritumu apjoms joprojām rodas tieši mājsaimniecībās – aptuveni 85 kilogrami uz vienu iedzīvotāju gadā. Turklāt no kopējā izmestās pārtikas apjoma vairāk nekā puse (51%) nonāk sadzīves atkritumu konteineros un tikai 11% izmetam bioloģisko atkritumu konteineros.

Pirmie pārtikas atkritumu apjoma mērījumi Latvijā veikti 2020. gadā, bet pērn ievāktie dati liecina, ka šo atkritumu apjoms Latvijā ir pieaudzis tirdzniecībā un mājsaimniecībās. Skaidro LIFE IP projekta “Atkritumi kā resursi Latvijā” sadarbības partneru Rīgas Stradiņa universitātes pētniece Elīne Dāce.