Ir kāds pārtikas produkts, kas cilvēcei pazīstams jau kopš brīža, kad uzturā esam sākuši lietot dzīvnieku pienu. Šis pārtikas produkts savulaik atradies gan karaļnamu virtuvē, gan uz vienkāršu zemnieku galdiem un arī šodien tam ir neskaitāmas variācijas un svarīga loma mūsu uzturā. Tas ir siers -  pārtikas produkts, caur kura tapšanas vēsturi var skaidrot arī mūsu sabiedrību laiku griežos. Siers ir viens no tiem pārtikas produktiem, kas ap sevi radījis teju vai kultam līdzīgu kustību. Kazas, aitas, govs un citu dzīvnieku siers ir neatņemama sastāvdaļa teju katras tautas virtuvē un bez tā nudien grūti iedomāties arī mūsdienu virtuvi. Ko siera vēsture var pastāstīt par mūsu pašu vēsturi un kāda ir bijusi šī pārtikas produkta loma Latvijā senāk, raidījumā Zināmais nezināmajā stāsta mākslas zinātņu doktore Astra Spalvēna.

Siers ir vienmēr gardēžu novērtēts produkts, kuru labāk baudīt, nevis analizēt, uzskata Astra Spalvēna.

Jau hercoga Jēkaba laikā sieri eksportēti no Kurzemes, jau tad ražoti ne tikai biezpiena, bet arī saldkrējuma sieri, ko šodien dēvējam par smalkajiem sieriem. Kādreizējās muižu siernīcas ir bijis pamats siera industriālās ražošanas pirmsākumiem Latvijā. Tajās vietās, kur muižā bija siernīca, bieži arī šobrīd atrodas reģionālās siera ražotnes. Latvijā muižās ēda daudzveidīgāku siera klāstu, nekā šodien spējam iedomāties.

Biotehnoloģijas ļāvušas attīstīt siera ražošanu no atkritumiem

Sergejs Brauns ir  bijušais rīdzinieks, filozofijas doktors un biotehnoloģiju eksperts, arī Jeruzalemes universitātes profesors. Viņš pirms vairāk nekā 30 gadiem sāka meklēt veidu, kā siera gatavošanā tik nepieciešamo renīnu radīt no zivju atkritumiem.

3D printeri varētu izmainīt cilvēku ēšanas paradumus

3D printēšanas tehnoloģijas ir pārņēmušas laikam ikvienu sadzīves jomu. Pēc tam, kad ar 3D printeriem ir izdrukāti visdažadākie priekšmeti un pat šūnas, droši var teikt, ka 3D printeri arī mainīs mūsu ēšanas paradumus. Pavisam precīzi būtu teikt, tie individualizēs pārtikas ražošanu.

Iedomājieties, ka jūsu mājās ir ierīce, kuru jūs ieslēdzat un tajā sasmalcinātas sastāvdaļas pārvēršas ēdienā, kas perfekti atbilst tieši jūsu garšas prasībām. Un tas vēl nav viss, ierīce šādā veidā izdrukā katram ģimenes loceklim paredzēto porciju atbilstoši tieši viņa vēlmēm un prasībām. Lai arī tas izklausās kā zinātniskās fantastikas filmas cienīga epizode, zinātnieki ķērušies pie šāda scenārija īstenošanas dzīvē.

Dienvidkorejas universitātes pētnieki nākuši klajā ar šādu ideju Amerikas bioķīmijas un molekulārās bioloģijas savienības ikgadējā sanāksmē.

Iecerēts, ka tiks uzbūvēta platforma, kas radīs 3D pārtikas mikrostruktūras, kas ļaus personalizēt ēdiena tekstūru un ķermeņa spēju to uzņemt un pārstrādāt. Pētnieku mērķis ir, lai kādudien cilvēkiem būtu ar pārtikas izejvielām pildīti kārtridži, kurus printeris lietotu un savietotu kopā atbilstoši katra lietotāja vajadzībām.
3D printeri pārtikas industrijā darbotos gluži tāpat kā jebkurā citā jomā, kur tie sevi jau veiksmīgi pierādījuši, izejmateriālu zināmā mērā pat kārtu pa kārtai būvējot iepriekš noteiktajā secībā. Paredzams, ka printējot ēdienu, varētu izdoties arī samazināt pārtikas atkritumu daudzumu. Tāpat arī paredzams, ka tas palīdzētu risināt pārtikas nepietiekamības problēmu pasaulē.

Vairāk par šo neparasto ieceri varat lasīt interneta vietnē www.sciencedaily.com.