Pārtikas atkritumu apjoms pasaulē pieaug, tostarp arī attīstības valstīs. Nesen raidījumā stāstījām par bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādi, taču ļoti saistīts ar mūsu virtuves arkritumiem ir kopējais pārtikas patēriņš. Arvien jauni pētījumi norāda, ka izmetam daudz vairāk pārtikas, nekā domāts līdz šim. Kā izmēra, cik daudz pārtikas izmetam un vai pārtiku izmet arī attīstības valstīs, raidījumā Zināmais nezināmajā skaidro biedrības "Zaļā brīvība" pārstāve Inga Belousa.
Tehnoloģijas spēj laikus ziņot, ja pārtikas produkti sāk bojāties
Raidījumā jau esam stāstījuši par viedo sensoru, kas uzrāda pārtikas bojāšanās pakāpi. Viesojoties Latvijas Universitātes Vides zinātņu fakultātes laboratorijā, skaidrojam, kā šis sensors darbojas, kā izskatās un vai uzrāda bojāšanās pakāpi saldētiem produktiem.
Kā sensors darbotos, stāsta Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un vides zinātņu fakultātes pētniece Rūta Ozola-Davidāne, rādot uz papīra gabaliņu viena centimetra diametrā, kas uzlīmēts uz pārtikas iepakojuma, signalizē par iepakotā produkta svaiguma pakāpi.
Par šo viedo sensoru jau esam runājuši šajā raidījumu ciklā, proti, par projektu, kurā Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes pētnieki izstrādā materiālu, kas veidots no māla minerāla un krāsu pigmenta, kas rodams dažādos augos, un šis materiāls norāda pārtikas bojāšanās pakāpi, tādējādi nodrošinot tās drošu izmantošanu un samazinot bioloģiski noārdāmo atkritumu apjomu. (Tas top ERAF projekta “Māla minerālu un antociānu kompozītmateriālu sensori pārtikas kvalitātes kontrolei” ietvaros.)
Šajā vasarā universitātes pētnieki turpina darbu pie sensora krāsu izstrādes, lai nākotnē, pircējam veikalā iegādājoties, piemēram, gaļu, ar sensora palīdzību būtu vieglāk noteikt tās derīguma termiņu. Vairāk par to stāsta projekta vadītāja pētniece RutaOzola-Davidāne.
Darbs pie šī projekta turpināsies līdz nākamā gada vasarai un LU pētnieki turpina pilnveidot minēto sensoru un ja tas ieinteresēs pārtikas ražotājus, tad, iespējams, nākotnē, gluži tāpat kā šodien šķērsojot ielu, mēs skatāmies luksofora signālus, tā nākotnē, mēs raudzīsim nopirktās pārtikas svaiguma krāsu indikācijas.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Komentāri (6)
Ja jau cīņa ar pārtikas atkritumiem pieņemas spēkā ,vai tādā gadījumā cīņa ar konservantiem mazināsies.
Jādomā,ka lauksaimniecības robotizācija ,kas nāk virsū kā mākonis šīs problēmas atrisinās.Roboti visu dara precīzāk un mazāk nogurst.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X