Latvijas uzņēmēji, apvienojot spēkus ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Latvijas Universitātes (LU) zinātnieku un inženieru komandām, radījuši pirmo mobilo smaržu kameru (Scent Camera), kas ļauj uzsūkt, saglabāt un smaržot iepriekš ievāktās smaržas. 

"Scent Camera" tehnoloģija ir balstīta gāzu hromatogrāfijas tehnoloģijās, kas tiek izmantota zinātniskiem nolūkiem. Plānots, ka nākotnē smaržu kamera ļaus ne tikai uzsūkt uzglabāt un atbrīvot smaržu, bet arī izveidot smaržu kopijas vēlamajā daudzumā, savai individuālai smaržu kolekcijai.

Kā darbojas smaržu kamera un kādiem mērķiem šāda iekārta būtu nepieciešama, raidījumā Zināmais nezināmajā skaidro "Scent Camera" vadītājs Sandris Muriņš un šī paša uzņēmuma tehniskais direktors Mārcis Sējējs.

"Mēs gribam ļaut ikvienam smaržu mīļotājam ierakstīt smaržas tikpat viegli, kā ir ierakstīt audio failus vai bildes. Smarža kā medijs un maņa ir pelnījusi savu tehnoloģiju," atzīst Sandris Muriņš.

Viņš skaidro, ka ierīce būs domāta vienkāršam lietotājam, jo interesē palīdzēt saglabāt cilvēkiem viņu atmiņas ar smaržas palīdzību.

Šobrīd iekārta izskatās kā liels koferis, bet tas ir tehnoloģisks prototips.

"Darīsim visu, lai ierīce būtu maza, kompakta un lietotājam pievilcīga," bilst Sandris Muriņš.

Ierīces izstrādātāju viektā aptauja rāda, ka 72% respondentu satapušies ar situācijām, ka gribētu ierakstīt smaržu, ar kuru tad vēlētos dalīties ar draugiem.

Sandris Muriņš cer, ka līdz 2021.gada beigām būs jau radīti pirmie produktu prototipi, un ja viss būs veiksmīgi, nākamā gada vidu jau pirmie lietotāji varēs izmēģināt jaunās smaržu ierakstīšanas ierīces.

Kā tas darbosies?

"Aizbrauc uz Spāniju un atrodi skaisti smaržojošas puķes, kādu Latvijā nav. Ieraksti smaržu, atbrauc mājās, vai gribi pēc pāris nedēļām sarīkot ballīti draugiem un parādīt šo unikālo smaržu, vai pēc vairākiem mēnešiem atgriezties atmiņas par Spāniju un pievērsties šai smaržai," norāda Sandris Muriņš.

"Pirmie pilottesti liecina, ka smaržu var uzglabāt pāris mēnešus. Uzglabāšanas laiks ir arī atkarīgs no katras smaržas ķīmiskajiem savienojumiem, vai tā viegli sadalās gaisā vai ir stabila. Centīsimies pārbaudīt dažādus gadījumus, kas ir stabils un cik ilgi var saglabāt, lai lietotājam nav pārsteigumu, ka sola gadu vai pusgadu, bet realitātē jau pēc pāris nedēļām viss smaržo pēc ceptas gumijas," skaidro Mārcis Sējējs.

Šobrīd notiek darbs, lai ierīces būtu būtu maksimāli ērta un arī būtu iespēja savienot to ar mobilo telefonu.