Pārtikas atkritumi ir viens no lielākajiem atkritumu veidiem un tos rada ne tikai mūsu virtuves pārpalikumi, bet arī pārtikas industrija. Latvijas Universitātes Dabas resursu laboratorijā pētnieki meklē veidus, kā mazināt pārtikas, piemēram, ogu atliekvielu atkritumus. Izrādās, ogu mizās un sēkliņās, kas paliek pāri pārtikas ražošanā, ir daudz vērtīgu vielu, kuras tālāk var izmantot farmācijā un kosmētikā. Kādas vērtīgas vielas ir šajos it kā atkritumos un kā tos var izmantot, raidījumā Zināmais nezināmajā stāsta Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes vides zinātnes doktorants Linards Kļaviņš.
Vērtīgās ogas mūsu purvos
Purvs kā viens no biotopu veidiem uzskatāms par lielu Latvijas dabas bagātību. Atsevišķās vietās Eiropā purvi saglabājušies tikai fragmentāri, taču Latvijā varam priecāties par dažādu purvu tipiem, kuros sastopama liela floras un faunas daudzveidība, tostarp atrodami ogu krājumi. Iespēja pamielot acis, stiprināt imunitāti un samazināt klimata piesārņojumu - visas šīs iespējas piedāvā purvu ogas. Par purvu ogu vērtīgajām īpašībām stāsta bioloģijas zinātņu doktore un purvu eksperte Māra Pakalne.
Sižetu sagatavojusi Mariona Baltkalne.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Komentāri (2)
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X