21. gadsimta kartupelis - tā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pētnieku komanda nodēvējusi spirulīnu – zilaļģi, kura patērētājiem vairāk zināma kā zaļš pulveris vai tabletes, ko izmanto kā uztura bagātinātāju. Pētniekiem ir ideja šo superēdienu radīt Latvijā un nu jau savu zaļā biznesa ideju komanda pārstāvējusi konkursa «ClimateLaunchpad» lielajā finālā Edinburgā.

RTU zinātnieki izstrādā tehnoloģiju vērtīgās tropu mikroaļģes spirulīnas audzēšanai Latvijā un gatavi paši to pārvērst biznesā. Spirulīna ir augu valsts izcelsmes omega-3, olbaltumvielu un antioksidantu avots. Vērtīgo īpašību dēļ tā tiek dēvēta par superēdienu. Piemēram, olbaltumvielu spirulīnā ir līdz pat trim reizēm vairāk nekā gaļā vai pākšaugos. Tradicionāli šo tropu mikroaļģi audzē seklos dīķos Āfrikā, rūpnieciskos mērogos arī tuksnešainos apgabalos ASV un Ķīnā. Spirulīnu uzskata par vienu no senākajām dzīvības formām uz planētas. Par spirulīnas audzēšanu Latvijā Zināmais nezināmajā stāsta RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes pētnieces Agnese Stunda-Zujeva un Kristīne Veģere.