Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Kopā ar žurnālu Četras sezonas viesosimies pie Annas Steriņas un viņas mazmeitas Aivas Engures novada Bērzciema pagasta Spīdoņu mājās, kur ieklausīsimies vecmāmiņas stāstos un kopā gatavosim melleņu klimpas, brētliņu maizītes, "smirdīgās reņģes" un citus piejūras ēdienus.

Annas Steriņas piedāvātās receptes

Silto reņģu mērce ar kartupeļiem

Šim ēdienam varbūt nav tas patīkamākais pagatavošanas process, jo, vārot reņģes, izdalās ne pārāk patīkama smaka, taču tas nav pielīdzināms tam, cik labi ēdiens garšo. Annas kundze stāsta, ka šis ēdiens viņas bērnībā tika gatavots vismaz reizi nedēļā. Tas ir gana sātīgs, un arī garša nekad neapnīk.

Sastāvdaļas: 300 g sālītu reņģu, 1 l ūdens; mērcei: 1 vidēja lieluma sīpols, nomizots, sīki sagriezts, 300 g žāvētas cauraudzītes, kubiņos, 200 ml saldā krējuma, eļļa cepšanai, sāls pēc garšas; pasniegšanai: 500 g vārītu kartupeļu, zaļumi pēc izvēles, sasmalcināti

Pagatavošana: katliņā liec reņģes, pārlej ar ūdeni un liec vārīties. Vāri aptuveni 15 minūtes, līdz gaļa sāk atdalīties no asakām. Nokās ūdeni un noliec zivis malā.

Pannā sakarsē eļļu, liec tajā sīpolus un gaļu un nedaudz apcep, bet nepārcep brūnu. Pievieno saldo krējumu, sāli un ļauj pavārīties. Kad mērce uzmet burbuli, noņem no uguns, uzliec pannai vāku un ļauj pastāvēt.

Mērci pārlej pāri novārītajām reņģēm un ļauj nedaudz ievilkties.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un zaļumiem.

Melleņu ķiļķēņi

Omītes Annas bērnības garša, kuru labprāt sev atgādina vasaras karstajos mēnešos. Vasarā omīte Anna pati dodas uz priežu mežu lasīt mellenes, un tad ģimenē tiek pieprasīta šī recepte, jo tik laba tā izdodas tikai omītei. Toties ziemā vasaras garšu var atgādināt ar melleņu ķiļķēņiem no saldēto melleņu krājumiem.

Sastāvdaļas: 0,5 l melleņu, 0,5 l ūdens, 100 g cukura; klimpām: 3 olas, 6 ēd.k. miltu.

Pagatavošana: Notīri mellenes. Liec katliņā, pārlej ar ūdeni un liec vārīties.

Liec bļodiņā olas un sakul. Pievieno miltus un iemaisi, līdz izveidojas staipīga mīkla.

Kad mellenes ir izvārījušās mīkstas, lej pa pus ēdamkarotei mīklas melleņu zupā. Mīkla jāliek vārošajā zupā lēnām, lai klimpas nesalīp kopā un neizveidojas lieli kunkuļi. Kad daļa klimpu apvārījušās, liec klāt nākamās klimpas, kamēr visa mīkla ppievienota. Klimpas ir gatavas tad, kad visas uzpeldējušas katla augšpusē. Beigās pievieno cukuru un ļauj vēl nedaudz pavārīties.

Pasniedz ar plombīra saldējumu.