Šoreiz dodamies ciemos pie žurnālistes un televīzijas raidījumu vadītājas Martas Seleckas, kura ir arī pēdējā laikā daudzu mazo skatītāju iemīļota raidījuma “Tutas lietas” ieceres autore un veidotāja. Marta atzīst, ka ar ēst gatavošanu ir uz jūs, tomēr piekrīt ar Ģimenes studiju tikties savā virtuvē. Mūsu saruna, fonā topot ķirbju-garneļu zupai, par to, kā savijas un viena otru ietekmē profesionālā un personiskā dzīve un kā īstajā laikā atnāk īstās idejas.

Marta Selecka, ar sevi iepazīstinot, bilst, ka ir viņas diploms saka, ka ir žurnāliste, bet viņa ir arī mamma diviem puikām – piektklasniekam Knuntam un divgadniekam Gustam, kas nesen uzsācis bērnudārznieka gaitas. Taču pēdējā laikā viņa ir arī dažādu ideju autore.

„Tā es sevi izsaku. Ir vecums, apstākļi, laiks, redzu, ka varu kaut ko darīt un idejas realizēt. Ar to kādus divus gadus nodarbojos, izdomāju jaunas lietas, es nenokautrējos un nenobīstos un mēģinu virzīt tālāk,” stāsta Marta Selecka.

Viens no viņas aktuālajiem projektiem ir „bēbīšu šovs” jeb bērnu seriāls „Tutas lietas”, kas radies tāpēc, ka tik maziem bērniem Latvijā ir nabadzīgs televīzijas jeb interneta sižetu piedāvājums.

„Sapratu - kaut kas jādara lietas labā. Ar kolēģiem izdomājām seriālu. Rīks māmiņām un tētiem, kad galīgi nav laika, parādīt seriālu, „on-line auklīte”, kas visu laiku pieejama,” komentē Marta Selecka.

„Ideja atnāca, kad pašai uzradās otrais puika, viņš bija vēl mazs, bija brīži, kad ekrāns palika aktuāls, sapratu, ka piedāvājums mazs latviešu valodā.”

Turklāt gribējies nevis vienkārši amināciju, bet kaut ko izglītojošu, kur ir saruna ar mazo cilvēku, kurš vēl varbūt mācās runāt. Projekts aizsākts 2018. gada jūnijā kā saka Marta, to atzinīgi novērtējušas daudzās mammas, arī tās, kas nedzīvo Latvijā, kur latviešu valoda ikdienā tik daudz nav apkārt. Līdz šim tapušas 42 „Tutas lietu sērijas”.

„Ģimenē spriedām, ka iesākām projektu, nezinājām, kā izvērtīsies, bet tagad sanāk, ka skrienam tam pakaļ. Iet uz priekšu, sekojam un nezinām, kur aizvedīs,” bilst Marta Selekcka.

Līdz šim Tuta filmējusies turpat Martas Seleckas dzīvoklī, bet viņa spriež, drīzumā Tutai tomēr būs jāpārvācas uz citām telpām, lai nodalītu darbu un personisko dzīvi vairāk. Protams, sākumā bijis forši, ka varēja dzīvoklī sākt un mēģināt.

Vēl viens Martas Seleckas radošais jaunums ir projekts "Literatūre", kuru šobrīd demonstrē Latvijas TV ceturtdienās.

Gatavojot ķirbju zupu, Marta stāsta, ka uz ēst gatavošanu neliek akcentu savā dzīvē, gatavo kaut ko vienkāršu un ģimenē ir receptes, kas rotē un arī garšo visiem. Šī zupa ir tāda, ko labprāt ēd arī ģimenes vīrieši – tētis Uģis un arī abi dēli. Savukārt maizīšu recepte esot no seniem laikiem, kas stāv galvā mūžīgi mūžos.

Ķirbju krēmzupa ar garnelēm

Ņem pusi no neliela ķirbja, nomizo, sagriež gabalos. Apcep uz pannas kopā ar sīpoliem. Ja sīpoli drusku piedeg, tas tikai uzlabos zupas garšu. Pārvieto saceptos dārzeņus katliņā, pārlej ar karstu buljonu un vāra līdz mīksti. Sablenderē, pievieno saldo krējumu, pēc garšas pieber sāli, piparus un piespiež citronu sulu.

Pasniedz ar garnelēm un baltmaizes "kraukšķiem" - grauzdiņiem.

Karstmaizītes

Sarīvē sieru, burkānus un sajauc ar majonēzi, piespiež nedaudz ķiploku. Masu klāj uz maizītēm un cep cepeškrāsnī.