Kas īsti ir brīvība? Kas to veicina un kas apdraud? Kas šodien notiek ar brīvību pasaulē, Eiropā un Latvijā? Šos jautājumus risina jaunais iestudējums „Escape room: mīts par brīvību” Ģertrūdes ielas teātrī. Iestudējumu izspēlē Agate Bankava, Artūrs Čukurs un Mārtiņš Eihe, aicinot iesaistīties arī skatītājus.

Izrāde ir daļa no starptautiska projekta „Brīvtelpa”, ko īsteno Gētes institūts, reaģējot uz pārmaiņām Eiropā, kas draud izmainīt Eiropas identitāti. Izrāde veidota kā komandas darbs, tai nav viena režisora vai kā citādi nodalītas lomas, materiāls tapis visiem sadarbojoties, diskutējot un daloties savās atziņās.

Galvenā tēma – brīvība. Kas notiek ar brīvību pasaulē, Eiropā, Latvijā un visbeidzot katrā no mums pašā.

„Par nacionālo, liberālo, konservatīvo, feministisko vai kristīgo vērtību sadursmi,” par šo uzskaitījumu izrādē savas domas būs aicināti izteikt arī skatītāji, un kopumā skatītāju viedokļiem un lēmumiem izrādes virzībā būs nozīmīga loma, ja vien viņi būs gatavi iesaistīties.

Mārtiņam Eihem jau ir pieredze ar izrādi „Taņas dzimšanas diena”, kas arī dod vārdu skatītājiem, un tas nozīmē arī pārsteigumus.