Uz Latviju viņu savulaik atveda mīlestība un tagad ar mīlestību viņš baro Latviju. Šovakar Monopolā meksikāņu šefpavārs ar Latvijas pasi - Havjers Garsija.
"Man labākais mācību līdzeklis bija Latvijas Radio 1. Es visu laiku klausījos LR1, es neko nesapratu, bet es klausījos un lēnā garā sāku valodu iemācīties," atminas Havjers Garsija.
Protams, bijuši arī dažādi pārpratumi, apgūstot latviešu valodu.
"Es iekāpju vilcienā Ķeipenē un kontrolieris man prasa - no kurienes? Es atbildu - no Meksikas. Viss vagons smejas par mani. Un uz kurieni - uz Rīgu," smiedamies stāsta Havjers Garsija.
Bet pirmās garšas Latvijā viņam saistās ar sēnēm.
Es atbraucu augustā, un pirmās garšas man bija sēnes. Tajā laikā bija jāvāc sēnes, tos es nekad nebiju darījis. Meksikā sēnes vāc indiāņi, kuri perfekti zina, kādas sēnes ir ēdamas, kādas - nav, jo tur ir diezgan psihotropiskās sēnes, tad pērkam tirgū pie indiāņiem, bet nekad nelasi. Tas man liekas fantastiski - garšas no pirmās baravikas, bekas un gailenes. Tā ir pavisam cita kultūra. Man patika, man atvērtās vēl plašāka izpratne un sajūta par to produktu," atklāj Havjers Garsija.
Havjerā rit arī indiāņu asinis, viņš stāsta, ka vecmāmiņa bijusi indiāniete, bet vectēvs - spānis.
"Tu esi meksikānis, bet tas kokteilis Meksikai ir milzīgs, neiedomājamas kombinācijas. Bet visi jūtamies kā meksikāņi," stāsts Havjers Garsija. Viņš arī stāsta, ka viņa mamma kā bilingvālā skolotāja savulaik ar helikopteru braukusi pie vairākām indiāņu ciltīm kalnos mācīt viņiem spāņu valodu, lai viņi varētu integrēties jaunā kultūrā. Iepriekš viņi runājuši tikai savā dzimtajā valodā.
Viņam pašam lielāka bijusi spāņu valodas ietekme, tāpēc savu vecmammas valodu nav apguvis.
Keramiķis, tēlnieks un šefpavārs Hosē Havjers Mansurs-Garsija Latviju par mājām sauc jau vairāk nekā 30 gadus. Havjers ne tikai pieradinājis latviešu garšas kārpiņas pie asiem ēdieniem, bet arī nodibinājis pirmo mariačī grupu Baltijā, kā arī izdevis grāmatu “Gatavots a la Mexicana”. Meksikānis bijis restorānu tīkla “Tex-Mex” šefpavārs, bet pēc tam uzsācis privātu biznesu, atverot paša restorānus.
Havjers Garsija ir pirmais meksikānis, kurš ieguvis Latvijas pilsonību. Ierodoties Latvijā deviņdesmito gadu sākumā, ar visu savu dienvidnieka entuziasmu pievērsās keramikai. Izveidoja savu keramikas darbnīcu, pats raka mālus un veidoja Meksikas etnogrāfijas priekšmetus. Pēdējos gadus mālu gan nomainījis cits materiāls - ēdiens.
Raidījumā skan:
- Santana. "Black Magic Woman"
- Menuets. "Dziesma ar ko tu sācies"
- Lila Downs. "La Cumbia Del Mole"
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Komentāri (1)
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X