Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Skolotāja Skaidrīte Nagliņa no Alsungas māca cept skalndraušus saviem skolēniem Jūrkalnes pamatskolā. Šoreiz viņai palīdz Ieva, Inga, Antra, Armands un Mārtiņš. Tradicionāli šis gardums tiek cepts rudenī, kad novākta raža, virtuvē darbojoties kopā vairākām paaudzēm.


Sklandrauši

Sastāvdaļas mīklai: 0,5 kg rupjo rudzu miltu, 1 ēdk. sāls, 70 g cūku tauku*, 200 ml ūdens, 200 g rupjo rudzu miltu virsmas apkaisīšanai.

Sastāvdaļas kartupeļu pildījumam: 1 kg kartupeļu (izvārīti, nomizoti, atdzesēti un sastampāti), 150 g pilnpiena biezpiena (sasmalcināta), 200 ml skābā krējuma, 100 g izkausēta sviesta, 3 olas, šķipsna sāls, 1 ēdk. Ķimeņu.

Sastāvdaļas burkānu pildījumam: 12 vidēja lieluma burkāni (nomizoti, izvārīti, atdzesēti un sasmalcināti), 100 g izkausēta sviesta, 4 ēdk. saldā krējuma, 3 olas, 200 g cukura.

Virskārtai: skābais krējums, cukurs, ķimenes.

Pagatavošana: Bļodā ieber miltus, pievieno sāli, taukus un tad pamazām lej klāt ūdeni. Mīci masu ar abām rokām, līdz izveidojas stingras konsistences mīkla. Mīklai jābūt blīvai, tāpēc nevajag pievienot pārāk daudz ūdens.

Apkaisi ar miltiem darba virsmu, kur tiks rullēta mīkla. Sadali mīklu divās daļās. Ņem vienu daļu un izrullē to desas formā. Tāpat sagatavo arī atlikušo mīklu. Saveltās mīklas desiņas sagriez aptuveni 2 cm biezās ripās. Katru ripu savel pikucītī un noliec malā.

Apkaisi atkal ar miltiem darba virsmu. Ņem pa vienai mīklas pikai, liec uz galda, nedaudz saplacini, ar mīklas rulli izrullē, noņem no virsmas un tad izrullē vēlreiz plānākā kārtā. Ar pirkstiem krokojot, uzloki maliņas tā, lai tās stingri stāv uz augšu un veidojas sklanda jeb "sēta". Liec mīklas sētu uz cepamās plāts un tā turpini veidot raušu pamatnes, līdz panna piepildīta. Ja nepieciešams, liec nākamās raušu pamatnes uz citas plāts.

Gatavo pildījumus. Vienā bļodā liec kartupeļus, citā – burkānus. Pievieno kartupeļiem biezpienu un iemīci to, līdz masa ir viendabīga. Pievieno skābo krējumu, kausēto sviestu, olas, sāli un ķimenes. Pievieno burkāniem kausēto sviestu, saldo krējumu, olas un cukuru. Samaisi burkānu masu ar koka karoti, līdz tā iegūst biezeņa konsistenci.

Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Visās mīklas "sētās” liec kartupeļu masu gandrīz līdz augšai un ar karoti izlīdzini, stingri nesmērējot. Nākamajā kārtā bagātīgi liec burkānu masu. Burkānu masu nevajag žēlot, jo cepot tā saplaks. Pārkaisi ar ķimenēm un liec krāsnī cepties uz aptuveni 40 minūtēm.

Kad rauši izcepušies, katram uzliec 1 ēd.k. skābā krējuma, izlīdzini un pārkaisi ar cukuru. Pasniedz siltus vai atdzesētus.

*cūku taukus var aizstāt ar sviestu, margarīnu vai eļļu.

 

Skaidrīte Nagliņa piedāvā pagatavot arī auzu ķīseni.

Vajadzēs: 1 kg auzu pārslu, 1 rupjmaizes šķēles garoziņu, siltu ūdeni, šķipsnu sāls.

Bļodā liec auzu pārslas, maizes garoziņu un pārlej ar siltu ūdeni tā, lai ūdens pārklāj auzu pārslas. Atstāj bļodu uz nakti nostāvēties.

Nākamā dienā ņem bļodu, virs tās ieliec caurduri un ieklāj tajā marli. Ņem pa daļai uzbriedinātās auzu pārslas, ietin marlē un notecini šķidrumu mīcot masu. Kad šķidrums notecināts, nobriedinātās auzu pārslas liec atsevišķā bļodā. Turpini notecināt šķidrumu tik ilgi, līdz beidzas auzu pārslu masa.*

Notecināto šķidrumu ielej katliņā, pievieno šķipsnu sāls un vāri uz lēnas uguns aptuveni 15 minūtes, līdz tas sāk sabiezēt. Šķidrums ir jāmaisa nepārtraukti, citādi tas vienā mirklī var piedegt.

Auzu ķīsenei ir dažādi pasniegšanas veidi. Ja vēlies to pasniegt kā sāļu silto ēdienu, tad jāpievieno izkausēts speķis. Ja pasniedz kā saldo ēdienu, kā to šajā reizē darīja arī Skaidrīte, tad silto ķīseni pārber ar cukuru.

*Nobriedinātās auzu pārslas pēc tam vari izmantot cepumu cepšanai.