Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Anna Vladimirova-Krikova un Mihails Ščepanskis daudz strādā, tāpēc vakariņas top ātri un no veselīgiem produktiem. Par veselīgu uzturu, nacionalitāšu atšķirībām un svētku sajūtu, kāda rodas Patriotu nedēļa, saruna Ģimenes studijā.

“Svētku sajūta noteikti ir laikā no 11. līdz 18. novembrim. Svētku sajūta arī ar mums bija tajās valstīs, kur esam dzīvojuši ārpus Latvijas,” atzīst Mihails. “Latvijas valsts svētkus vairāk svin ārzemēs. Ārzemēs ir ilgas pēc tēvzemes, un valsts svētkus uztver asāk un vairāk svin. Latvijā visi apkārt palīdz svētku sajūtu uzturēt, bet ārzemēs to vajag pašam uzturēt, tāpēc pievērš tam vairāk uzmanības.”

Anna un Mihails studiju gados satikās Maskavā. Anna ir juriste, Mihails veiksmīgs uzņēmējs viņu pieturas punkts dzīvošanai šobrīd ir Latvija. “Nevaru apsolīt, ka visu laiku dzīvosim Latvijā, nevaru apsolīt, ka aizbrauksim,” tā sarunā Ģimenes studijā bilst Mihails.

Anna ir maskaviete un uz Latviju pārcēlās pirms sešiem gadiem, Mihails nāk no Daugavpils un savulaik uz Maskavu devies mācīties, Latvijā atgriezies pēc astoņiem studiju un darba gadiem. Atgriešanās bijusi nejaušība, uzskata Mihails. Lēmumu savā ziņā pieņemt palīdzēja 2009. gada krīze un tas, ka abiem ar Annu no Maskavas gribējies doties uz kādu mierīgāku vietu. Tā Mihails nolēmis doktorantūras studijas fizikā turpināt Rīga un arī te strādāt. Arī Anna jurisprudences studijas pabeigusi Rīgā.

Tiesa, pēc kāda laika mierīgā dzīve Latvija mazliet apnikusi un pirms diviem gadiem abiem ir pusgadu dzīvojuši ASV Čikāgā. Tā atkal bijusi cita pieredze, sastapšanās ar citu mentalitāti un ieradumiem.

Mihails stāsta, ka “Maskavā viņu uzskatīja par eiropieti, jo nav gājis pāris krustojumam pie sarkanās gaismas, bet Anna, runājot par savām latviešu valodas prasmēm, atzīst, ka oficiālo valodu jeb “likumu valodu” viņa pārvalda labāk, neka sarunvalodu.

Anna stāsta arī par savu pieredzi darba meklējumos un latviešu valodas apguvi. Bet mājās abi sarunājas krieviski, tas ir apzināti, jo darbā un sabiedrībā daudz nākas runāt latviešu valoda, jūt, ka aizmirst krievu valodu.

Darbs, sportošana un darbošanās sabiedriskajā organizācijā “Ar pasaules pieredzi Latvijā” paņem daudz laika, tāpēc mājās viņi bieži atgriežas vēlu. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc parasti vakariņās top dārzeņu salāti, kuros noteikti ir avokado, kas abiem garšo. Otrs – ne Annai, ne Mihailam nav īsti pieņemamas Rietumu pasaules tradīcijas ēst pusdienās tikai kādu sviestmaizi, bet vakariņās ieturēties kārtīgi. Viņi kārtīgi ēd pusdienas, bet vakariņās parasti gatavo vieglus salātus. Bet kad nav jāsteidzas, Anna labprāt cep pankūkas, kas bijis iecienīts ēdiens viņas ģimenē, savukārt Mihails mēdz pagatavot uzpūteni.

Vienkāršas darba dienas vakariņas

Traukā saplucina salātu lapiņas, sagriež saldo piparu, gurķi, avokado, tomātus. Var pievienot arī citus dārzeņus, kuri garšo vai atrodami ledusskapī. Ja vēlas, salātus var papildināt arī ar mazsālītu lasi. Mērcei izmanto labu olīveļļu un svaigi spiestu citrona sula.

Lai vakariņas būtu sātīgākas, gatavo arī maizītes. Šoreiz rupjmaizi, pārlietu ar eļļu un bagātinātu ar uz pusēm pārgrieztiem mazajiem tomātiņiem. Papildinājumam – šķēlītēs sagriezts kvalitatīvs siers.