Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Nataļja un Vilmārs Vecvagari dzīvojuši gan ASV, gan Briselē, tomēr par savām īstajām mājām sauc Latviju. Patriotu nedēļā Vecvagari piedāvās idejas svētku galdam, kuras atrastas, dzīvojot ārpus Latvijas robežām. 

Nataļjas Vecvagares piedāvātās receptes

Pupiņu sautējums ar malto gaļu

Vajadzēs: 0,5 kg maltās gaļas, 3 burciņas konservētu sarkano pupiņu (katra 400g), 1 paciņa speciālās garšvielas (paredzētas Čhilli con carne pagatavošanai), 200 g tomātu pastas.

Pagatavošana: Uz pannas apcep malto gaļu. Cep apmēram 15  minūtes, svarīgi visu laiku maisīt, lai gaļa apcepas, bet nepiedeg. Kad gaļa sacepusies, pievieno garšvielas, jo vairāk tās būs, jo ēdiens būs asāks, un cep vēl apmēram piecas minūtes. Tad konservētās pupiņas atbrīvo no šķidruma un liek katlā kopā ar sacepto malto gaļu, pievienojot arī tomātu pastu un nedaudz (apmēram 200 g) ūdens. Sautē katlā, visu laiku maisot, kamēr uzvārās. Ēdot var pārbērt ar svaigu, gabaliņos sagrieztu papriku un smalki sagrieztu svaigu sīpolu. Klāt vislabāk „piestāv” kefīrs.

Meža sēnes kurzemnieku gaumē

Vajadzēs: 500 g iepriekš novārītu meža sēņu, 2 sīpolus, dažas ēdamkarotes skābā krējuma, sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana: Izņem no ledusskapja un atlaidina jau iepriekš rudenī sagatavotās sēnes (Meža sēnes vāra, pieliekot ūdenim nedaudz sāls, notecina, tad noteiktās porcijās liek saldētavā un sasaldē.) Tad sēnes kopā ar sīpolu samaļ gaļas mašīnā. Pēc garšas pievieno vēl sāli un skābo krējumu. Pārber ar melnajiem pipariem. Veidojas tāda kā sēņu pasta, kuru var likt uz maizītēm vai ēst kopā ar vārītiem kartupeļiem.

Marinētas tīģergarneles

Vajadzēs: 400 g vārītas un pēc tam saldētas tīģergarneles (jau mizotas, kur palikusi tikai astīte); 3 ķiploka daiviņas, 2 čili piparus, 2 citronus.

Pagatavošana: Atsaldē tīģergarneles un liek marinēties mērcē, kas sastāv no izspiestas svaigu citronu sulas, saspiestiem vai sarīvētiem ķiplokiem un smalki sagrieztiem čili pipariem. Pārkaisa ar melnajiem pipariem. Liek ledusskapī un marinē vismaz diennakti. Laba uzkoda svētku reizei un arī ikdienai, kad gribas sevi palutināt ar ko īpašu.