Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Laura Dumbere ir izdevniecības Santa žurnāliste. Arī populārās pavārgrāmatas „Lauras Dumberes labākās receptes” autore. Ģimenes studijas klausītājiem Laura gatavos zivju pirkstiņus, zaļo lapu salātus ar aprikožu mērci un zemeņu – rabarberu drumstalu kūku.

Lauras Dumberes piedāvātās receptes.

Paštaisīti zivju pirkstiņi.

Vajadzēs:

-saldētas baltās zivs fileju ( Laura izvēlējās pikšu);

-1 olu;

-nedaudz piena;

-ēdamkaroti miltu;

- ēdamkaroti rīvmaizes;

-sāli, piparus- pēc garšas

Zivi atsaldē, sagriež garenās šķēlēs ,  iesāla un iepiparo . Panējumam vienā traukā sakuļ olu un tai pievieno nedaudz piena. Otrā- sajauc miltus ar rīvmaizi. Zivs gabaliņu mērcē olā, tad miltu- rīvmaizes maisījumā un sakasētā eļļā cep zeltainu. Eļļu uz pannas lej bagātīgi, lai zivs iespējami ātrāk sacepas un nesāk žūt. .

Zaļo lapu salāti ar aprikožu ievārījuma mērci.

Vajadzēs:

-lapu salātus;

-1 tomātu;

-1 avokado;

-Gorgonzolas siera gabaliņu;

-dažus saulē kaltētus tomātus;

-sauju ciedru riekstu;

-dažas svaiga bazilika lapiņas.

Mērcei:

-dažas karotes aprikožu ievārījuma;

-1-2 ēdamkarotes baltvīna vai šampanieša etiķa;

-1 laima sulu;

-olīveļļu;

-sāli, piparus – pēc garšas.

Saplucina zaļo lapu salātus, arī bazilika lapiņas. Piegriež tomātu, avokado, kurš pirms tam apslacīts ar laima sulu, lai tas nezaudētu zaļo krāsu. Pievieno Gorgonzolas siera gabaliņus, sagrieztus saulē kaltētus salātus, ciedru riekstus. No minētajām sastāvdaļām gatavo aprikožu ievārījuma mērci. Pārlej salātiem. Piebilde- lapu salātus nevajag sirsnīgi maisīt. Labāk kārtot kārtās un baudīt kraukšķošus un nesabojātus .

Rabarberu- zemeņu drumstalu kūka.

Vajadzēs pildījumam ;

-svaigu vai saldētu zemeņu- apmēram 10 vidējas zemenes  ;

-1 ēdamkarote iebiezināta piena ;

-4 rabarberu kātus;

-10-15 gramus sviesta ;

-sauju miltu .

Mīklai:

-300 g  miltu ;

-220 g sviesta;

-100 g cukura;

-1 tējkaroti  cepumā pulvera ;

-šķipsniņa sāls.

Zemenes sagriež un pārlej ar iebiezinātu pienu (šķidrāko, ne to, kas biezas konsistences). Tad zemenes  cepoties neizšķīst un nesaslapina  kūku.  Rabarberus nomizo, sagriež šķēlītēs un pārber ar cukuru. Patur apmēram stundu. Lieko šķidrumu nolej, lai kūkas vietā neiznāk zupa. Tad pievieno rabarberiem sviesta piciņas,  nedaudz miltu un apmaisa. Gatavo mīklu. Bļodā liek miltus , cukuru, sāli un cepamo pulveri. Pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu. Ar pirkstiem saberž drupačās.

Lielāko mīklas pusi liek cepamajā plātī, ber virsū rabarberu masu , tad zemenes, kuras arī pirms tam atbrīvotas no liekā šķidruma. Liek pāri otro mīklas kārtu un cep cepeškrāsnī, kamēr zeltaini brūna. Tas ir apmēram 40 minūtes 180 grādu temperatūrā.