Ģimenes studija, Līgo svētkus gaidot, kopā ar četriem lieliskiem šefpavāriem klāj neierastu svētku galdu, godā ceļot jaunas novadu garšas. Zemgali pārstāv restorāna “Hercoga” īpašnieks un šefpavārs Andris Rūmītis. Viņš galdā liek Jāņu rīta auksto zupu, kazas siera "čupa-čupus" un spirdzinošus dzērienus. Bauda un vērtē Simsonu ģimene – tētis Armands, mamma Iveta un viņu meitas Patrīcija, Eimija un Heidija.

Andrim Rūmītim Jāņi saistās ar došanos pie „cīņu biedra” tēva Jāņa un jēra gaļas plova gatavošanu uz ugunskura. Kāpēc plovs Jāņos – jo vajag kaut ko citādu, jo tradicionālais un daudzinātais Jāņu siers bieži tā arī paliek uz galda neaizskarts un apkalst. Tāpēc arī gatavojot Ģimenes studijā, Andris Rūmītis piedāvā nevis sieru ar ķimenēm, bet kazas siera „čupa-čupu”. Bet bērnības un pusaudža gadu Jāņi pavāram saistās ar ierastiem svētku ēdieniem un dzērieniem – rasolu, šašliku un alu.

Savukārt Simsonu ģimene stāsta, ka Jāņi pēdējos gadus viņiem saistās ar tautastērpu elementu izmantošanu svētku vakara tērpā, ar ugunskuru un lēkšanu pāri ugunskuram, ar saules pavadīšanu un gaismas sveikšanu. Ar svētku galdu, kurā netrūkst siera, pīrādziņu, rasola un šašlika. Tētis Armands piebilst, ka viņam patīk eksperimentēt ar gaļas gatavošanu.

 

Auksta zupa

Sastāvdaļas: 1,5 l kefīra, 2 kārbas (1400kg) marinētas bietes, 500 g krējuma, 100 g lociņi, 50 g dilles, viens vidēji liels svaigs gurķis.



Pagatavošana. Bietes sablendē ar visu sulu. Sajauc ar kefīru ar krējumu, ierīvē svaigo gurķi. Dilles un lociņus smalki sagriež, sajauc ar sali un paspaida, lai iznāk sula. Tad sajauc visu kopā.

 

Alus Mojito

Sastāvdaļas: 1 laims, 15 piparmētru lapiņas, 1 tējkarote brūnā cukura, 150 ml gaišā alus, limonāde “Sprite”.

Pagatavošana. Laimu sagriež  astoņos gabaliņos, glāzē ber piparmētru lapas un brūno cukuru, sastampā. Pievieno ledu un papildina ar gaišo alu. Beigās apmaisa. Dekorē ar piparmētras galotnīti un miežu vārpu.

 

Alus breezee

Sastāvdaļas: 150 ml tumšais alus (var izmantot bezalkoholisko alu vai kvasu), 20 ml gurķu sīrups, 20 ml svaigi spiestas laima sulas, 100 ml limonāde “Sprite”.



Pagatavošana. Glāzi piepilda ar ledu, tad ielej gurķu sīrupu, laima sulu, alu un pa virsu papildina ar “Sprite”. 
Dekorē ar ozola lapām. Pirms pasniegšanas apmaisa.

 

Lazdu riekstu griljāža

Sastāvdaļas: lazdu riekstu griljāža 300g, mascarpone 1 kg, saldais krējums 1 kg, vaniļas pāksts 1 gab.,
cukurs 150g + 150g, kļavu sīrups 25ml, balzamiko 25ml, rīvēta šokolāde 500g.

Pagatavošana. Lazdu riekstus apcep un notīra no mizas, tad sacep kopa ar cukuru, līdz cukurs paliek karameļu krāsā. Ļauj atdzist un tad sastampā līdz drumstalām.

Saldo krējumu sajauc ar vaniļas pāksts sēklām un cukuru, uzputo. Tad pievieno masarponi, kļavu sīrupu, balzamiko un lazdu riekstu griljāžu. Izliek traukā un paber ar rīvēto šokolādi.

Dekorācijai izmanto svaigas ogas vislabāk, protams, zemenes.