Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Par Antona Soma gatavotajām kartupeļu klimpām visi, kas baudījuši saka – vai, Dieviņ, cik garšīgas kļockas!, bet viņa meitas Ineses Minovas ābolu kūka ar bezē glazūru parasti izdodas tik garda, ka mutē kūst un nekas pāri nepaliek. Ģimenes studijā šoreiz Latgales garšas.

Konkursam "Novada gardēdis" savas ģimenes receptes pieteica Inese Minova no Daugavpils novada.

"Gribu dalīties ar mūsu ģimenes kūkas recepti, kas jo īpaši aktuāla ir tagad rudenī - ābolu laikā. Šo kūku savulaik gatavoja mana mammīte, kas bija lieliska saimniece. Tagad šī kūka kļuvusi arī par manas ģimenes iecienītu našķi," raidījuma Ģimenes studija konkursam "Novada gardēdis" raksta Inese Minova. "Gribu teikt, ka savas prasmes gatavot mamma nodevusi gan man, gan manam brālim Dainim, kurš allaž pārsteidz ar kādu kulināro brīnumu, lai palutinātu savus mīļos, radus, draugus un ciemiņus. Ceru, ka arī abas manas meitas Līga un Sandra reiz  kļūs par labām saimniecēm."

 

Somu ģimenes receptes

Kartupeļu kļockas

Vajadzēs. 60 kartupeļus, 7 sīpolus, apmēram 1 kg maltās gaļas, žāvētu gaļu - cik vēlas, 4 olas, sāli un piparus pēc garšas.

Pagatavošana. Nomizo un uz smalkās rīves sarīvē kartupeļus, nospiež lieko šķidrumu un nostādina cieti. Ja vēlas, var arī nomizot un sarīvēt kādu burkānu un pievienot masai. Sakuļ olas, pievieno arī tās. Pieliek sāli un piparus. Kārtīgi ar rokām izmīca. Tad masai pievieno arī nostādināto cieti un vēlreiz kārtīgi izmīca.

Maltajai gaļai pievieno smalki sagrieztus sīpolus (daļu atstāj mērcei), arī smalki sagrieztu žāvētu gaļu (arī daļu atstāj mērcei), sāli un piparus. Samīca kā kotlešu masu.

Tad ņem kartupeļu masu, plaukstā izveido tādu kā pankūku, vidū liek maltās gaļas masu, aizloka ciet un veido apaļu kā kartupeli.

Uzvāra ūdeni un liek vārīties izveidotās kļockas. Apmēram pēc 20 minūtēm velk vienu ārā no ūdens un pārbauda, vai ir gatava. Kad visas savārījušās, ar putu karoti ņem ārā no katla.

Pannā apcep atlikušos sīpolus un žāvēto gaļu, pielej nedaudz šķidruma, kurā vārījušās kļockas un tad pannā liek arī pašas ķļockas , pārlej ar krējumu un pasautē . Ēd, pārlietas ar mērci . Var papildināt vienkārši ar krējumu.

 

Ābolu kūka ar bezē glazūru

Vajadzēs. 4 olas, 250 g cukura, 1 tējkaroti cepamā pulvera, 1 glāzi krējuma, 200 g mīksta sviesta, ābolus, vēlams skābus, piemēram, Antonovku, kanēli, miltus.

Pagatavošana. Olu dzeltenumus sakuļ ar 100 g cukura un cepamo pulveri, pievieno krējumu.

Mīkstu sviestu saberž ar glāzi miltu drupačās, pievieno olu masai, samaisa un pievieno klāt tik miltu, lai iznāktu veltnējama mīkla. To kārtīgi izmīca, izveltnē un ieklāj veidnē, kas ieziesta ar sviestu un izkaisīta ar miltiem.

Olu baltumus sakuļ ar atlikušo cukuru, ieliek uz neilgu laiku ledusskapī.

Ābolus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Klāj virsū mīklai, apkaisa ar kanēli. Liek kūku krāsnī 180 grādos cepties, kamēr biskvīts izcepies.

Tad kūku izņem no krāsns un noklāj ar saputotajiem olu baltumiem, liek atkal krāsnī un cep, kamēr olbaltumi no virspuses kļūst cieti un kraukšķīgi.

Kūka ir garda, ka mutē kūst, nekas pāri parasti nepaliek :)