Raidījums "Latvijas stāsti Latvijas simtgadei" šoreiz ciemojas Latgalē - Vārkavas novada Upmalas pagasta Vecvārkavā pie Marijas un Jura Gavariem.

Nogriežoties no Līvānu Preiļu ceļa, nepārņem sajūta, ka Latgalē sarūk iedzīvotāju skaits. Gluži otrādi - ceļa malās ir daudzi mazāki un lielāki govju ganāmpulki. Nelielā, pašu celtā Gavaru privātmāja atrodas Vecvārkavas ciematā. Saimnieki stāsta, ka šīs vietas nosaukums trīsreiz mainījies. Z/s ”Mikalova” Juris un Marija Gavari izveidoja vieni no pirmajiem jau 1991. gadā. Apsaimniekojuši vairāk nekā 50 ha zemes un sākumā audzējuši 25 liellopus un cūkas. Šobrīd nelielos apjomos audzē kāpostus, kartupeļus un siltumnīcā tomātus, bet kā mājražotāji žāvē gaļu un gatavo desas un ruletes, un paši tās arī pārdod tirdziņos.

Pirms 12 gadiem saimnieki izveidojuši nelielu pārstrādes cehu, kur savulaik skābēja kāpostus, bet tagad tajā gatavo un sāla gaļu. Pagalmā, blakus pārstrādes ceham, atrodas 2 nelielas metāla kūpinātavas. Tajās tiek žāvēta gaļa, ko rīt vedīs uz tirgu. Juris Gavars rāda vēl vienu, lielāku kūpinātavu, kur var veikt gan auksto, gan karsto kūpināšanu.  Kad raidījuma autore Daina Zalamane interesējusies, kur saimnieki ņem cūkgaļu, izrādās – to iepērk no gaļas pārstrādes uzņēmuma „Nākotne” Jelgavas novadā. 

Saimnieki izaudzinājuši piecus bērnus, kas tagad mācās un strādā Rīgā, bet Gavaru lepnums ir šogad pabeigtā pirtiņa.