Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Uztura speciāliste Inese Siksna ikdienā pēta mūsu uztura paradumus un skaidro veselīga uztura pamatprincipus, bet Ģimenes studijas klausītājiem viņa kopā ar meitu Unu gatavo ganu pīrāgu un zemeņu saldējumu. Gatavošanas procesu vēro arī ģimenes mīluļi - kaķi Marmorita un Ebonita.

 

Ganu pīrāgs

Sastāvdaļas. 8-10 kartupeļi,  1 liels burkāns, 1 liels sīpols, 1 daiviņa ķiploka, ap 0,5 kg jauktas maltās gaļas (liellops+cūka), 1 paprika, mazliet ingvera, 2 katores tomātu pasta, Vorčesteras mērce, zaļie pipari, pipari, ¼ glāze vīna (labāk sarkanā), 1 paka saldēti  zaļie zirnīši, 200 parmezāna siers, saldais krējums, 1 olas dzeltenums.

Pagatavošana.  Nomizo un liek vārīties kartupeļus. Nomizo un sarīvē burkānu. Nomizo un sagriež sīpolus un ķiplokus.

Uz pannas apcep malto gaļu. Pievieno sagrieztus sīpolus un ķiplokus. Kad mazliet jau viss apcepies, tad arī sarīvētu burkānu un gabaliņos sagrieztu papriku, sarīvētu ingveru un tomātu pastu (pēc garšas). Visu sacep, tad pievieno Vorčesteras mērci, piparus (pēc garšas)  un vīnu. Sautē, kamēr vīns iztvaikojis.

Tad pievieno saldētus zaļos zirnīšus un vēl nedaudz pasautē. Mērcei „ļauj atpūsties”.

Tikmēr gatavo kartupeļu biezeni. Vārītos kartupeļus sastampā, pielej dažas ēdamkarotes saldā krējuma, pieliek olas dzeltenumu un iemaisa arī smalki sarīvētu parmezāna sieru, daļu atstājot pārbēršanai.  

Cepamā traukā liek gaļas mērci. Virsū liek kartupeļa biezeņa „cepuri” un pārber ar rīvētu parmezāna sieru. Tad ar dakšu iebaksta, lai siers iekūst biezenī.

Cep cepeškrāsni 180 grādos apmēram 15-20 minūtes.

 

Zemeņu saldējums

Sastāvdaļas. 400 g saldētas zemenes, 1 olas baltums, 35-40 g pūdercukura.

Pagatavošana. Blenderī (vajadzīgs tāds, kurš spēj samalt saldētas ogas) ieber saldētas ogas, pievieno pūdercukuru un samaļ, kamēr ogas pārvērušās tādā kā pulverī. Pievieno olas baltumu un maļ vēl, kamēr izveidojas tāds kā zemeņu saldējums. Olas baltuma vietā var izmantot saldo krējumu un var izvēlēties arī jebkuras citas saldētas ogas.  Saldā ēdiena pagatavošana aizņem vien dažas minūtes.