Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Jānomet kāds liekais kilograms, varbūt atteikties no makaronu ēšanas, un viss būs kārtībā? Bet, vai makaroni ir pie vainas, ja veidojas liekais svars - mītus un patiesību par ikdienas uzturu analizējam raidījumā Kā labāk dzīvot. Raidījuma viešņas: uztura speciāliste Liene Sondore un veģetārā uztura speciāliste Dita Lase.

“Ogļhidrāti uzturā ir viens no galvenajiem enerģijas devējiem. Mums ir pieņēmums, ka makaronus nedrīkst ēst, jo tad kļūšu resnāks. Bet pasta (makaroni) ir pareizi jāizvāra, varbūt tas tas Vidusjūras ēšanas fenomens,” skaidro Liene Sondore.

Uz katra iepakojuma ir norādīts gatavošanas laiks, cilvēkiem, kuri rūpējas par savu uzturu, pat iesaka vārīt pastu dažas minūtes mazāk, nekā norādīts uz iepakojuma.

Pareizi vārīt pastu nozīmē vārīt lielā ūdens daudzumā, pievienojot sāli. Nekādā ziņā nevajag liet klāt eļļu.

“No šādi vārītas pastas saglabāsies sāta sajūta ilgāku laiku. Bet nevajag apēst par daudz. Vienam cilvēkam pilnīgi pietiek ar 50 g sausas pastas. Kad tā būs izvārījusies, būs iegūta ap 164-170 g liela porcija,” turpina Sondore. “Ja vēl pieliek dārzeņu mērci vai jauki pagatavotu gaļu vai zivi No pastas nav jābaidās!”

Ogļhidrāti ir jāiekļauj dienas aktīvajā daļā uzturā un pie tiem pieder arī pasta. Pluss tas, ka pastu var ātri pagatavot.

“Cilvēki tiek baidīti ar caurmērā veselīgiem un dabiskiem produktiem. Cilvēki domā, ka uzturs sastāv no labiem un sliktiem produktiem. Bet uzturs sastāv no labāk un sliktām kombinācijām un labiem un sliktiem daudzumiem. Produktus var ēst visus. Jautājums, cik daudz kuru un cik regulāri,” norāda Dita Lase.