Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Pastāv uzskats, kā mūsu ēdienkartē cūkgaļa ieņem ļoti nozīmīgu vietu, tādēļ ka tā ir salīdzinoši lēta un pieejama. Vai tiešām un kādēļ Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku cūkgaļai? Vai cūkgaļa ir veselīga? Ar ko varam to aizstāt, ja domājam par figūru, un vai tiešām cūkgaļas regulāra iekļaušana ēdienkartē nozīmē svara pieaugumu?

Raidījuma viesiem jautāsim, kā dažādot cūkgaļas pagatavošanu, kā arī, kā to izvēlēties iepērkoties. Studijā restorāna „Neiburgs” šefpavārs Tomass Godiņš un uztura speciāliste Alise Kindzule.

Latvijā 2011. un 2012. gadā – cūkgaļas patēriņš ir nedaudz samazinājies. Varbūt tas ir tāpēc, ka cilvēki vairāk sāk domāt par veselīgu uzturu. Samazinājies arī gaļas izstrādājumu patēriņš. Vairāk tiek patērēta vistas gaļa. Gada laikā Latvijā cilvēks apēd 20 kg cūkgaļas.

Latvijas cūkgaļa ir ļoti trekna. Ibērijas cūkgaļa ir pasaulē labākā. Arī garšas ziņā –Latvijas cūka līdzi netiek. Bez bažām var izlietot cūkas fileju – tā ir visliesākā, tāpēc mazāks risks uzņemt lieku holesterīnu.

Satur 20% olbaltumvielas, bet jebkuru vērtīgu produktu var sabojāt nepareizi pagatavojot. Cūkgaļu nav labi gatavot panējot lielā tauku daudzumā!

Ieteicamā norma ir 2-3 reizes nedēļā pa 150 g gaļas.½ šķīvis ar dārzeņiem, ¼ daļa ar graudaugiem, ¼ gaļa.

Garšvielas ir antioksidanti, tāpēc ziemas periodā ļoti nepieciešamas, no sāls vajadzētu atteikties – dienā nepieciešams cilvēkam 5g sāls, šo daudzumu mēs uzņemam jau ar maizi, sieru u.t.t. Cūkgaļu vislabāk lietot kopā ar lapu salātiem, rozmarīnu, timiānu un ķiploku.

Kā izvēlētie veikalā cūkgaļu? Vizuāli – cūkgaļa nevar būt pelēcīga. Ja pērkam filejas, jāskatās, vai tās ir attīrītas. Nevajag pirkt milzīgi lielus gabalus – ja pērkam mazāku, tas nozīmē lopiņš ir mazāks, mazāk dzīvojis, skrējis, arī gaļa būs labāka.

Saldēta gaļa atkausējot zaudē ļoti daudz šķidruma, kas vēlāk negatīvi atsaucas uz cepšanu. Ja gaļu saldējam, sadalām to pa porcijām, nevis vienā lielā gabalā. Atsaldēt vajadadzētu pakāpeniski.