Raidījuma skanēšanas laikā varat sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Svētki tepat durvju priekšā dīžājas un, šķiet, katrs īsts latvietis Ziemassvētkos domā, ka brangi paēst - kā pacienāt sevi un savējos. Šis gads nebūs izņēmums. Tikai ir viena ķibele - pirms svētkiem parasti esam ļoti aizņemti, turklāt šogad nav "iešūpojošu" brīvdienu - šodien vēl strādājam, rīt jau svētku vakars. Iespējams, ka daudziem varētu noderēt šefpavāru un kulinārijas virtuozu padomi un ieteikumi, kā dažādot svētku ēdienkarti un, galvenais, to visu sapost ātri. Raidījuma Kā labāk dzīvot viesi restorāna "KEST" šefpavārs un līdzīpašnieks Māris Jansons un uzņēmuma "Gemoss" šefpavāre Ina Poliščenko.

Māris Jansons atzīst, ka Ziemassvētki nav tā reize, kad gribētu eksperimentēt - tos pašus kāpostiņus, kartupelīti uz galda. 12 ēdieniem jābūt!

Ina Poliščenko šajā laikā jūtas kā konsultants visiem draugiem, bet viņa nevēlētos, lai cilvēki nostrādājas virtuvē, tāpēc miksē "veco pasauli" ar "jauno".

Cepetis uz galda - vienojošais elements. Ina Poliščenko izvēlas tītaru. Labā lieta, ka visiem pietiek un vēl paliek pāri brokastīm. Turklāt, kamēr gaļa cepas, var jau sākt baudīt svētkus.

Abi šefpavāri iesaka klasiskās vērtības ar variācijām. Māris Jansons piedāvā sautēt svaigus sarkanos kāpostus - "claret" kāposti, kuru recepti var atrast arī internetā.

Ina Poliščenko arī klasisku recepti papildina ar kādu īpašāku garšu. Piemēram, klasisko rīsu pudiņu papildināt ar vaniļu, nedaudz ruma, mandeļu skaidiņām, saldo krējums.

Veģetāro siļķi kažokā var pagatavot ar ceptiem baklažāniem.

Māris Jansons iesaka saglabāt labās lietas - bukstiņputru, sklandraušus, arī rasolu.

Viņš rasolā liek kartupeļus, burkānus, marinētus gurķus, konservētos zirnīšus, krējumu ar sinepēm un majonēzi. Ja gatavo ar gaļu, liek klāt vārītu gaļu vai vārītu desu. Pašam labāk patīk veģetārā versija.

Inai "slepenā" sastāvdaļa rasolam ir marinēta, cepta cūkgaļa vai vistas gaļa. Viņa rasolam pievieno arī olas.