Rēzeknes novada Ilzeskalna pagastā bioloģiskajā saimniecībā „Liepkals” saimnieko Jūlija un Aleksejs Daņiļini. Jūlija izveidojusi jaunu produktu ar augstu pievienoto vērtību – veselīgas saldas un sāļas griķu uzkodas, kuru sastāvā ir pašu saimniecībā audzētie un diedzētie zaļie griķi. Tāpat saimniecībā “Liepkalns” top arī griķu musli un drīzumā durvis vērs īpašā “Griķu rezidence”. 

Lai nokļūtu Ilzeskalna pagastā, nobraucot no šosejas, pa kalniem un lejām jābrauc savi 15 kilometri. Bioloģiskā saimniecība „Liepkals”atrodas vien pārsimts metrus no pašvaldības ceļa. Ieputināta sniegā, blakus ražošanas ēkai un kaltei slejas jauna vēl oficiāli neatklāta „Griķu rezidence” - māja ar lieliem stiklotiem logiem, ar skatu uz mežu un laukiem.  

„Liepkalna” saimniece Jūlija Daņiļina, vārot kafiju, stāsta, ka ziemā brīvdienās te ir mazāka rosība, toties, paliekot siltākam laikam, kad veicami gan lauku darbi, gan uzņemami arī tūristi, vietējie skolēni, dzīve šajā vietā kūsāt kūsā. 

„Mans vīrs ir vides inženieris pēc profesijas. Desmit gadus viņš strādāja Lauksaimniecības atbalsta dienestā un lauksaimniecība viņam bija kā hobijs, bet tad viņš nolēma pilnīgi atstāt darbu, ņemt kredītus un attīstīt saimniecību. Iegādājās aizvien vairāk zemes.

Ar laiku saimniecība izaugusi no 10 ha līdz 220 ha pašlaik.”

Stāstot par tik radikālām pārmaiņām ģimenes dzīve, Jūlija atzīst, ka viņa, strādājot stabilā darbā pilsētā, tomēr vēlējusies vairāk brīvības un radošuma un pieņēmusi lēmumu arī mainīt savu dzīvi un atbalstīt dzīvesbiedru.

„Mans pienākums ir radīt to pievienoto vērtību, lai viņam nebūtu tik garlaicīgi kontrolēt tos traktoru darbus, saimniecību, ražu un sēju. Mēs daļu no izaudzētās ražas pārstrādājam un es esmu atbildīga par produktiem, tūristiem, jo pie mums brauc arī ciemiņi.”

Ar aizrautību stāstot par Ilzeskalna apkārtnes dabu, lauku darbiem, ideju meklēšanu, biznesa tālāku  attīstību,Jūlija Daņiļina atzīst, ka viņai tas viss ir vitāli nepieciešams, lai noķertu to īsto dzīves garšu un laimes sajūtu.

„Man vajag darboties vairākās jomās, lai nav garlaicīgi vienā. Es esmu radošs cilvēks, tāpēc man vajag darīt dažādus darbus un kaut kur pilnveidoties, lai būtu tāds izaicinājums. Ja tu visu zini, visu vari, pazūd interese un tad arī dzīves kvalitāte. Lai es būtu laimīga, es meklēju jaunus izaicinājums, jaunas lietas, ko vēl var darīt tādu, ko nekad ne esmu darījusi.”

Stāstot  par saimniecību,Jūlija piemetina, ka nenožēlo izdarīto izvēli par labu saimniekošanai bioloģiskajā saimniecībā un  saražotās produkcijas pārstrādē.

„Mēs no graudaugiem ražojam četru veidu miltus: kviešu, zirņu, rudzu un griķu un arī makaronus. Es esmu nodibinājusi savu uzņēmumu un zem zīmola „Grikši”.

Mēs ražojam diedzētu griķu uzkodas un citus produktus.

Diedzētu griķu batoniņa „Grikši” sastāvā ir tikai trīs dabīgās sastāvdaļas un tur nav cukura. Vēl ir minibatoniņi, diedzētu griķu krekeri, tagad uzsākām arī musli ražošanu no diedzētiem, kaltētiem griķiem. Mums ir arī zaļo griķu kotlešu  sausais maisījums ar visām garšvielām, kam tikai vajag pievienot olu un ūdeni un var cept.”

Abi „Liepkalna” saimnieki ir gatavi izaicinājumiem, gatavi attīstīt savu bioloģisko saimniecību un ražot inovatīvus produktus. Šogad Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta atbalsta programmā sievietēm uzņēmējām lauksaimniecības un pārtikas nozarē, Jūlija Daņiļina saņēma pirmo vietu un 10 000 eiro balvu tālākai savas idejas attīstībai.

„Ir vairāki konkursi un es cenšos iesaistīties un piedalīties, jo arī man kaut kur vajag smelties to motivāciju un papildus enerģiju. Un tas tiešām motivē, kad tu dabū kādu pirmo vietu, kā tagad konkursā, tad gribas darīt vēl vairāk un turpināt. Tad arī tā papildus enerģija nāk.”

Jaunākais projekts Daņiļinu saimei ir „Griķu rezidences” atvēršana. Ēka jau ir gatava. Turpina Jūlija.

„Tagad paliek tikai atvērt „Griķu rezidenci”, ko mēs arī darām un tad parādīt visus mūsu griķu produktus, radīt iespēju tos tepat uz vietas degustēt, gatavot un pārsteigt viesus.”

Daņiļinu saimē aug divi dēli,tāpēc Jūlija cer, ka viss viņas ar vīru paveiktais paliks ģimenē, dēliem būs iespēja strādāt Latvijā un attīstīt savu „Liepkalnu.”