Augsnes lomu mūsu ekosistēmās un pat dzīvē novērtējam par maz, īpaši klimata kontekstā. Augsnei ir būtiska loma mūsu dzīvē, to izmantojam pārtikas audzēšanai, arī kā resursu un dažādu materiālu ieguves avotu, taču augsne veic vēl daudz citu funkciju, uzņemot, uzglabājot un pārveidojot dažādas vielas, tādējādi esot īpaši svarīgs posms aprites procesos dabā. Augsnes spēja uzņemt emisijas ir ievērojamas, vairāk to spēj tikai okeāni. Kas ir veselīga augsne un kā tā mainās klimata pārmaiņu ietekmē, raidījumā Zināmais nezināmajā skaidro Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pētnieks, ģeogrāfijas zinātņu doktors Raimonds Kasparinskis.

Nākotnes virtuve

Prognozē, ka tuvākajās desmitgadēs iedzīvotāju skaits pieaugs par vairāk nekā diviem miljardiem. Turpinot augt iedzīvotāju skaitam un mainoties klimatam, jau tagad ir jāsāk domāt, kā pasaule spēs pabarot cilvēci. Skaidrs, ka nākotnē ēdienkarte būs citāda, bet vai tajā būs iekļauti dažādi kukaiņi, kas aizvietos gaļu, 3D printeru veidots ēdiens vai supertabletes, kas aizstāj maltītes. Par iespējamām nākotnes maltītēm stāsta Zane Cērpiņa, māksliniece, kura dzīvo Norvēģijā un šobrīd strādā pie pavārgrāmatas “Antropocēnā laikmeta pavārgrāmata – ēdieni izdzīvošanai nākotnē”, šefpavārs Mārtiņš Sirmais, kurš piedāvā nākotnē, piemēram, odu pulverī panēt Jāņu sieru, un mākslinieks Armands Vecvanags.