Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ģimenes studija dodas ciemos pie Laugaļu ģimenes Liepājas pusē - Nīcas novada Pērkonē "Jūrnieku ligzdā". Par pārcelšanos un atgriešanos Liepājā, par kaislību pret dzīvi un mācīšanos būt vecākiem, par nepārtrauktu attīstību saruna ar Aigaru un Ingu Laugaļiem rit baudot "jūrnieku zaķīšus", gatavojot mencu sacepumu, ķirbju ingvera zupu un desertā vīru gatavoto tiramisu. Sarunās piedalās un arī gatavošanā iesaistās bērni Lilija un Herberts.

Pamatēdiens un uzkoda, kas top šajā reizē, ir saistīta ar to, ko jūra devusi, turklāt mencas sacepums ir ģimenes recepte, nodota no paaudzes paaudzē; zupa – ir saimnieces Ingas eksperiments, savukārt saldais – no siltām zemēm nācis.

 

Laugaļu dzimtas mencas sacepums

Sagriež ripās balto sīpolu, liek cepamā trauka pamatnē. Pa virsu liek šķēlēs sagrieztus tomātus un pārkaisa ar baziliku, sāli pipariem, var pārslacīt ar citronu sulu. Liek mencas fileju vienā kārtā, pārkaisa garšvielas. Pa virsu liek “siera cepurīti” - to veido rīvēts Krievijas siers, sajaukts ar majonēzi. Cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 40 minūtes. Gatavību nosaka pēc siera garozas. Menca izcepas ātri!

Var pasniegt ar zaļiem salātiem vai rīsiem piedevās.

 

Ķirbju ingvera biezzupa

Sastāvdaļas: burkāni, ķirbis, puravs, sāls pipari, ingvers, saldais krējums.

Pagatavošana. Dārzeņus savāra nelielā ūdens daudzumā. Kad mīksti, pievieno garšvielas, sablendē un piešauj mazliet saldo krējumu.

Pasniedz ar grauzdētu maizi un rīvētu parmezana tipa sieru.

 

Tiramisu

Vajadzēs 6 lauku olas – 4 olu baltumi, 6 dzeltenumi. Atdala dzeltenumus no baltumiem un puto dzeltenumus ar aptuveni 80 g cukura. Saputotajai masai lēnām pievieno 500 g maskarpones sieru. Izveidojas pamatmasa. Saputo olas baltumu ar 80 g cukura un iecilā dzeltenumu un maskarpones masā.

Ņem 200 grami cepumus “Dāmu pirkstiņi”, pamērcē kafijā.

Pannā izklāj maskarpones masu, ieliek tajā “dāmu pirkstiņus”, tā veido divas, trīs kārtas. Pāri pārkaisa rīvētu šokolādi, kakao vai kanēli. Ziemā var rotāt ar apelsīnu šķēlītēm, vasarā – ar svaigām ogām.

Kārtojumam jāļauj diennakti nostāvēties.