Vismaz reizi mēnesī sabiedriskajās ēdināšanas iestādēs pusdieno katrs otrais Latvijas iedzīvotājs, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati. Aptauja par iedzīvotāju paradumiem pusdienot sabiedriskajās ēdināšanās iestādēs tika veikta šī gada sākumā. Secināts, ka katrs desmitais iedzīvotājs kafejnīcās vai ēdnīcās pusdieno katru vai gandrīz katru dienu. Lai pievilinātu klientus ziemas sezonā, restorāni un kafejnīcas aktīvāk piedāvā tā sauktās biznesa pusdienas, kas izdevīgas apmeklētājam, bet ēdināšanas iestādei ļauj nodrošināt cilvēku apriti nesezonā, taču tā drīzāk ir izdzīvošana nevis bizness. Kāda šobrīd situācija ēdināšanas nozarē Kuldīgā, kur tieši šonedēļ notiek restorānu nedēļa?

Restorānu nedēļa „Taste Kuldīga” ir viens no veidiem, kā nu jau trešo gadu pievilināt apmeklētājus un interesentus mazpilsētas kafejnīcām un restorāniem tieši klusajā periodā, kad vēl nav sākusies aktīvā tūrisma sezona, spriež Kuldīgas aktīvā atpūtas centra vadītāja Jana Bergmane. Mārketinga aktivitātes nodrošina tieši Kuldīgas aktīvās atpūtas centrs.

Šoreiz restorānu nedēļai izvēlēta tēma – kaņepe, tad nu restorānu pavāri improvizē par un ap kaņepi ēdienkartē. Jana Bergmane stāsta, ka par restorānu nedēļu interesējas Kurzemes iedzīvotāji, brauc arī no Rīgas, Vidzemes un Lietuvas.

Kafejnīcas „Tilts” īpašniece Iveta Ozolniece uzskata, ka restorānu nedēļa ir laba iespēja iedzīvināt kafejnīcu martā un tā ir iespēja arī nopelnīt. Kafejnīca netālu no Ventas rumbas darbojas vairākus gadus, tagad ieviests arī biznesa pusdienu piedāvājums.

Tikmēr restorāns „Bangerts” no biznesa pusdienu piedāvājuma ir atteicies un strādā ar pamata ēdienkarti. Šefpavārs Aigars Sīlis ir kuldīdznieks, kurš uzkrājis pieredzi Rīgā, guvis panākumus pasaules mēroga konkursos un šobrīd strādā savā dzimtajā pusē. Par tā saucamo biznesa piedāvājumu viņam ir sava nostāja.

Lētāks pusdienu piedāvājums nav darbības virziens arī Kuldīgas restorānam „Goldingen Room”. Īpašniece Santa Cine ir apguvusi franču un itāļu pavārmākslas smalkumus ārpus Latvijas un nu jau vairākus gadus kopā ar savu ģimeni piedāvā kuldīdzniekiem un pilsētas viesiem savu skatījumu par ēdiena filozofiju.

Situācija nozarē ir tāda, ka attīstībai resursu pašlaik nepietiek un jāstrādā ar to, kas ir, spriež uzņēmēja. Sanita Cine uzskata, ka šobrīd lielākas problēmas ir nevis, kā izdzīvot ziemas laikā, bet gan darba spēka trūkums.

Kuldīgai ir raksturīga arī dzīvojamā fonda problēmas, uzsver uzņēmēja. Par darba spēka problēmām runā arī kafejnīcas „Tilts” saimniece Iveta Ozolniece.

Neraugoties uz šiem riskiem, Kuldīgas sirdī tikko atvērusies vēl viena kafejnīca „Kursas zeme” un pirmā kafijas grauzdētava Kurzemē „Curonia”. Līdzīpašnieks Klāvs Šļakorcins ir optimisma pilns strādāt un sagaidīt pirmo aktīvo tūrisma sezonu. Ir izdevies atrast arī darbiniekus.

Kuldīgas restorānu nedēļas „Taste Kuldīga” rīkotāji aicina cilvēkus laikus rezervēt vietas kafejnīcās un restorānos, jo pieaugusi interese tieši par nedēļas nogali, kad Kuldīgā tiks izgaismota Ventas rumba un notiks gaismas šovi, tā papildus piesaistot cilvēkus restorānu nedēļai.

Sižets tapis sadarbībā ar Latvijas Banku.