Atšķirības starp viena zīmola pārtikas produktiem Eiropā pastāv. Tomēr pašlaik nevar viennozīmīgi pateikt, ka Centrālās un Austrumeiropas patērēji saņemtu sliktākas kvalitātes ražojumus. Tas ir galvenais Eiropas Komisijas veiktā pētījuma rezultāts. Patērētāju sargi uzskata, ka ir pienācis laiks, lai lielās korporācijas atteiktos no dažādu recepšu izmantošanas Eiropas tirgū. Savukārt Eiropas Parlamenta deputāti kritizē pētījumu kā nepilnīgu.

 

Lai saprastu, vai starptautiskie pārtikas ražotāji patiešām Centrālajā un Austrumeiropā tirgo zemākas kvalitātes produktus, Eiropas Komisijas Vienotais pētniecības centrs ir veicis vairāku preču salīdzinošo analīzi. Eksperti ir atklājuši, ka aptuveni trešdaļai pārtikas produktu patiešām atšķiras sastāvdaļas.

 

Nav vienāda arī šī ēdiena garša, saka Vienotā pētniecības centra pārstāvis Francs Ulbrehts.

Pētījuma autori nav varējuši atklāt, ka tieši Austrumu un Centrālās Eiropas valstīs produkti būtu izteikti atšķirīgi. Tāpat nevar arī viennozīmīgi pateikt, ka citas receptes dēļ, produkti būtu uzskatāmi par sliktākiem.

Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere ar pētījuma rezultātiem nav apmierināta. Viņa jau septiņus gadus pievērš šim jautājumam uzmanību un uzskata, ka pētnieki ir izanalizējuši pārāk šauru produktu loku.

Vaidere norāda, ka aizdomās par atšķirīgas kvalitātes produktu ražošanu krīt uz lielajām korporācijām. Šiem uzņēmumiem piemīt arī lielas pārliecināšanas spējas, saka deputāte.

Ražotāji atšķirīgās sastāvdaļas parasti skaidro ar pielāgošanos vietējo patērētāju gaumei. Savukārt koncerns „Ferrero”, kas ražo pazīstamās konfektes „Raffaello” un šokolādes krēmu „Nutella”, kategoriski apgalvo, ka visās Eiropas valstīs nonāk vienādi produkti.

„„Ferrero” nekad nediskriminētu savas patērētājus, it sevišķi pēc tā vai viņi dzīvo Rietumu vai Austrumeiropā. Mūsu mērķis vienmēr ir nodrošināt vislabāko garšu visiem patērētājiem un mūsu produkti visur Eiropā ir vienādi.”

Šo frāzi „Ferrero” sabiedrisko attiecību vadītājs Eiropas Savienības jautājumos Marko Mondžilo ir sacījis šovasar notikušajā konferencē par atšķirīgu pārtikas kvalitāti Eiropā. Tā notika „ECO” projekta ietvaros. Šis projekts apvieno dažādas patērētāju organizācijas Eiropā ar mērķi izmantot vienādu metodoloģiju, lai pārbaudītu pēc iespējas plašāku produktu klāstu dažādās valstīs. Šādi patērētāju sargi cer panākt, ka viena zīmola produkti visur garšos vienādi un tiks ražoti no vienādām sastāvdaļām.

Savukārt deputāte Vaidere atgādina, ka no nākamā gada arī Latvijā vajadzētu stāties spēkā jauniem Eiropas noteikumiem, kas aizliedz bez patērētāju brīdināšanas pārdot atšķirīgas kvalitātes produktus. Tādēļ deputāte mudina iedzīvotājus ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam, kā arī patērētāju sargiem, ja viņiem ir aizdomas par to, ka Latvijā tiek tirgotas zemākas kvalitātes preces nekā Rietumeiropā.