Šī gada februārī Rīgas centrāltirgū tika atklāts Gastro tirgus. Gastronomijas paviljonā izveidota ēdināšanas zona ar vairāk nekā 20 restorāniem, kas piedāvā burgerus un picas, zupas un pelmeņus, hotdogus un suši, kā arī pašmāju ēdienus. Gastro tirgū notiek dažādi pasākumi, brīvdienās apmeklētājus izklaidē dīdžeji. Cik liela ir ārvalstu tūristu interese par iespēju paēst un atpūsties Centrāltirgū, un vai 7 līdz 10 eiro vērtā maltīte šķiet pievilcīga arī Latvijas iedzīvotājiem?

Rīgas Centrāltirgus Gastro jeb ēdināšanas zona aizņem nedaudz nekā 1000 kvadrātmetrus. Te atrodas 23 kioski, apmeklētājiem izveidotas 380 sēdvietas. Pulksten 11 no rīta Gastro tirgū apmeklētāju nav daudz, tie parādoties ap pusdienas laiku. Bet laiks ar Latvijas Radio parunāties ir pavāriem – Aleksandram no burgeru kioska un Angelīnai un Alisei no uzņēmuma „Bļoda”.

Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča stāsta, ka koncepts par ēdināšanas zonām tirgos ir populārs visā pasaulē.

Latvijas restorānu biedrības prezidentu Jānis Jenzis sazvanu Itālijā. Viņš uzsver, ka Latvijā ēdināšanas pakalpojumiem joprojām tiek piemērota 21% liela pievienotā vērtības nodokļa likme. Itālijā PVN ir tikai 10%.

Arī Vita Jermoloviča piekrīt, ka PVN samazināšana ēdināšanas pakalpojumiem ir nepieciešama.

Gastro tirgus attīstītāji plāno, ka ik dienu tirgū ēdīs ap 1500 apmeklētāju. Bez ārvalstu tūristu palīdzības šādu ciparu diez vai izdosies sasniegt. Latvijas iedzīvotāji sociālajos tīklos pēc Gastro zonas atvēršanas plaši apsprieda augstās cenas, piemēram, 4 eiro vērtās pelmeņu porcija.

Sižets tapisa sadarbībā ar Latvijas Banku.