Ar valdības lēmumu slimības izplatības mazināšanai, kafejnīcas un restorāni var gatavot ēdienu tikai līdzņemšanai, un var arī ēdienu piegādāt pašas. Šajā situācijā Latgales lielākajās pilsētās ēdināšanas uzņēmumi piemērojas valdības rīkojumam, mēģinot optimizēt darbu un piedāvāt ēdienu līdzņemšanai. Tas sekmē konkurenci virtuālajā vidē, kur kafejnīcām jāspēj sevi pozicionēt, piesaistot lielāku klientu skaitu. Tas notiek, piedāvājot gan plašāku ēdienu klāstu, gan akcijas cenas, gan ērtāku ēdienu piegādi. Turpretī mazās lauku kafejnīcas un ceļmalu krogi šajos valdības noteiktajos rāmjos un konkurences apstākļos izdzīvot nespēj un savas durvis vēruši ciet.

Kafejnīcu un restorānu apmeklējumus un kopumā ēšanas paradumus pandēmijas laiks un valdības ieviestie ierobežojumi ir mainījis, stāsta uzrunātie Latgales iedzīvotāji:

„Manā dzīvē pandēmijas laiks ir nedaudz mainījis ieradumus, veikalus praktiski neapmeklēju, tikai rītos un vakaros. Restorānu slēgšanu gan jūtu, jo tos iepriekš apmeklēju bieži. To izjūtu diezgan sāpīgi.”

„Vairāk kafiju tagad ņemam līdzņemšanai. Situācija ir saprotama. Tas saslimušo skaitlis ir liels. Labāk drošāk mājās paēst nevis kaut kur citur.”

Daugavpils kafejnīcā „Ezītis miglā”  piedāvājumā tikai ēdieni līdzņemšanai. To klāsts kļuvis lielāks, ir arī dažādas akcijas ēdienu pasūtītājiem.

„Šobrīd mums ir piedāvājums mammām un tētiem - bezmaksas karstie dzērieni. Strādājam tikai uz dzērienu un ēdienu līdzņemšanu, pasūtījumiem uz mājām.

Protams, cilvēku ir daudz mazāk. Taču pasūtījumi ir, piemēram, uz ofisiem. Populārākais ir dienas pusdienas.

Kā eksperiments šajā laikā piedāvājumā ir gruzīnu ēdieni. To noiets labs,” stāsta viesmīle Diāna.

Arī Daugavpils kafejnīca „Luna Cafe” darbību turpina, tomēr tie ir zaudējumi un cīņa par izdzīvošanu pieaugošās konkurences apstākļos.

„Mēs strādājam uz līdzņemšanu. Arī bārs ir atvērts, lai var paņemt tēju un kafiju līdzi. Ir dienas piedāvājumi un piegādes uz mājām.  Naudas ziņā tie ir zaudējumi. Piedāvājam akcijas un atlaides, lai piesaistītu cilvēkus. Mūsu jomas spēlētāji Daugavpils tirgū šobrīd strādā uz piegādēm, uz to virtuālo vidi, un piedāvā produktus, ko vieglāk pagatavot un pasūtīt - picas vai suši,” situāciju raksturo  kafejnīcas vadītājs Jevģēnijs Šeršņovs.

Tikmēr laukos pandēmijas situācija ēdināšanas biznesā  konkurenci vispār neveicina. Daugavpils novadā durvis ciet vērušas  teju visas kafejnīcas un ceļmalas krogi.

„Situācija laukos ir traģiska, jo mūsu ēdināšanas uzņēmumi nevar strādāt uz piegādēm, jo tas nav rentabli.

  Pilsētā  šie uzņēmumi vēl kaut kā savelk galus, veicot ēdienu piegādi birojiem vai mājās, bet lauku teritorijā, kur galvenie apmeklētāji ir tūristi un tranzīttūristi, kas piestāja ceļmalu krogos, cik zināms ir durvis vēruši ciet. Izņēmums viesnīcas, kas saviem klientiem vēl piedāvā safasētos ēdienus uz pasūtījumu. Ēdināšanas uzņēmumi tagad var pieteikties dīkstāvēs pabalstam, un daudzi to arī izmanto,” skaidro Daugavpils novada domes Attīstības pārvaldes komercdarbības konsultants Jāzeps Krukovskis.

Citiem uzņēmīgiem cilvēkiem Latgalē neierastā situācija pavērusi jaunas biznesa iespējas. Tā  rēzeknietis Žanis Peiners šajā pandēmijas laikā sācis sniegt ēdienu piegādes pakalpojumus. Un tie  ir pieprasīti, stāsta uzņēmējs.

„Mēs atvērāmies aprīlī, kad bija pirmais „pandēmijas” vilnis. Mēs piedāvājam ēdienu piegādes no restorāniem, un mums šī situācija, kad cilvēki palika mājās, bija parocīga. Sākumā mēs to uzsākām kā sociālu  projektu, bet tagad tas ir pāraudzis par uzņēmējdarbību. Mēs sadarbojamies ar kafejnīcām un restorāniem, un tagad esam samazinājuši savu komisijas maksu par 25%,” tā Žanis Peiners.

Vēl viena labā vēsts ir  tieši šī sociālā atbildība,  piemērs tam Daugavpils kaķu kafejnīca, tā durvis vērusi šajā laikā ciet, bet līdzcilvēku ziedojumi – naudā un barībā ārkārtējās situācijas laikā ļaus kaķus, un to nav maz, nepamest novārtā un izdzīvot līdz laikam, kad pandēmijas laiks ar ārkārtējo situāciju beigsies.