Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrikā izveidots Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta kontaktpunkts. Tā mērķis – veicināt inovācijas pārtikas ražošanā un ar to saistītajās industrijas.

RTU projektu vadītāja Liene Briede stāsta, ka līdz 1. maijam jaunuzņēmumi un citi interesenti var piedalīties konkursā „Inovāciju balva”. Iesniedzot idejas, kas radīs pievienoto vērtību pārtikas nozarei, 1. un 2. vietas ieguvēji saņems grantu 10 000 un 5000 eiro apmērā. Liene Briede vērtē, ka pārtikas nozare ir ļoti plašs jēdziens, un skaidro, ka RTU kontaktpunkts būs konsultāciju sniegšanas vieta.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) profesore Inga Ciproviča stāsta, ka sadarbībā ar RTU top projekts par speciāla apgaismojuma izveidi siltumnīcām, kas paātrina dēstu augšanu. LLU top daudzi inovatīvi risinājumi pārtikas jomā.

Latvijas pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure stāsta, ka pirmo reizi valstī izveidots Latvijas pārtikas kompetences centrs. Pētījumiem un eksperimentālajām izstrādnēm no Eiropas saņemti 3 miljoni eiro, vēl divus miljonus ieguldījuši uzņēmēji.

RTU Dizaina fabrikā izveidotais Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta kontaktpunkts sadarbosies ar Latvijas augstskolām un zinātniskajām iestādēm, sniedzot konsultācijas gan pārtikas ražošanas inovāciju izstrādē, gan finansējuma piesaistē.

Sižets tapis sadarbībā ar Latvijas Banku.