Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ģimene studija  tiekas ar Sanfrancisko Jaunā teātra vadītāju Māru Luisu (Lewis), kura Dziesmu svētku laikā bija atbraukusi uz Latviju un ciemojās pie savas meitas Lienes Reiziņas ģimenes. Top lēcas ar burkāniem un sīpoliem, karstmaizītes un rabarberkūka. Māra arī dalās atmiņās par savu tēvu – aktieri Vaironi Jakānu.

Māra Luisa stāsta, ka ģimenē viņas mammai padevusies ēdienu gatavošana. 

"Bija kādi 10 – 20 ēdieni, ko viņa gatavoja un tie visiem garšoja.

Es ar tādu konkurenci nevarēju cīnīties un pārgāju uz kūku cepšanu, to viņa nedarīja, viņai patika taisīt karbonādes, kotletes, zupas vārīt. Tādus pamatīgus ēdienus,” stāsta Māra Luisa.

Svētku galds bijis Māras mamma dzimšanas dienā jūlijā un Ziemassvētkos. Meita Liene pārņēmusi no vecmāmiņas pamatīgo ēdienu gatavošanu. Māra bilst, ka mammas ikdienas receptes nav pierakstītas, jo viņa taisīja pēc garšas un sajūtas. Negatavoja pēc pavārgrāmatas.

Vienīgais, kas ir pierakstīts, ir aroniju sīrupa recepte, jo tā ir sarežģīta.

Savukārt Māras Luisas tētis, Nacionālā teātra aktieris Vaironis Jakāns (1927.-2008.) vairāk aizrāvies ar vīnu gatavošanu.

“Vasarā lasīja jāņogas un klausījās radio. Tad spieda sulu un taisīja vīnu. Uz manu 16 dzimšanas dienu bija vīns, kas bija manā dzimšanas gadā taisīts,” atklāj Māra Luisa.

Ģimene arvien taupa tēta liktos vīnus un reizi pa reizei to malko. Tēta vasaras darbiņš bijis lasīt ogas un augļus, viņš vienmēr atgādinājis, ka nedrīkst likt ķiršu vīnu ar visiem kauliņiem.

Mārai patīk eksperimentēt virtuvē, kad gatavo. Ja vāra zupu, recepti nevar pateikt, pieliek šo un pieliek to un tā liekot, pa bišķiņam klāt iznāk kā zupa no cirvja kāta.

Meitai Lienei viena virtuves atvilktne atvēlēta pavārgrāmatām, jo patīk gatavot precīzi. Liene atzīst, ka pēc sajūtas var uztaisīt siermaizītes.

Siera karstmaizītes

Sagriež šķēlēs franču maizi, uzliek tomātu šķēles, pārkaisa ar sāli, tad liek Mocarellas sieru. Cep cepeškrāsnī, kamēr izkūst siers. Var pārbērt ar mīļākajām garšvielām. Ēd vēl siltas.

Rabarberu kūka

Sakuļ 6 olas ar 6 ēdamkarotēm cukura. Kuļ, kamēr cukurs izkusis un veidojas vienmērīga krāsa. Tad pakāpeniski iemaisa arī 6 ēdamkarotes miltu. Miltus nav ieteicams daudz kult, tikai iemaisīt, lai masa kļūst „pufīga”.

Masu liek cepamā traukā, to vispirms ieziež ar sviestu un iekaisa mannu, lai cepot mīkla nepielīp pie trauka. Tad  pārber ar rabarberiem un pārlej maisījumu, kas pagatavots no skābā krējuma, cukura un kanēļa. Krējumu vajag apmēram 100 ml, cukuru - 100 g, kanēlis pēc garšas.

Cep 180 grādos , kamēr zeltaini brūns.

Lēcas ar sīpoliem un burkāniem

Sarīvē sīpolu un 2-3 burkānus. Apcep uz pannas. Katlā vāra lēcas, kamēr mīkstas. Tad lēcās iemaisa saceptos sīpolus un burkānus un vēl nedaudz pasautē. Sāls un garšvielas – pēc garšas.

Lieliska piedeva gaļas ēdieniem. Labi garšo arī ar salātiem.