Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ģimenes studijā viesojas māsas - Kristīne Vilīte (attēlā no kreisās), žurnāla „Ievas Māja” galvenā redaktore, un Ieva Alberte, žurnāla "Ir" žurnāliste. Māsas vāra viltoto soļanku un cep mafinus. Gatavot palīdz ar Kristīnes dēls Edvarts.

 

Viltotā soļanka

Vajadzēs. 1l buljonu, 3 vidēja lieluma sīpolus, 3 burkānus, 200 g tomātu pastas, 2 – 3 sālītus gurķus (var būt arī kaperi vai citi sāļi labumi), vārītu mēli, dažus cīsiņus.

Foto: Ievas Virtuve/ Gvido Kajons

Pagatavošana. Nomizo un sīki sakapā sīpolus, nomizo un sarīvē burkānus, apcep uz pannas rapšu eļļā. Kad apcepušies, pievieno tomātu pastu. Sasautē un pēc tam liek katlā, kurā apmēram litrs vāroša ūdens.

Kad burkāni gandrīz mīksti, pievieno buljonu. Pieliek arī sīki sagrieztus sālītus gurķus, gabaliņos sagrieztu mēli un cīsiņus. Pēc garšas pievieno sāli un nedaudz arī cukuru, pavāra 20 minūtes un zupa gatava.

Pasniedzot pievieno citrona gabaliņus un olīvas.

 

Mafini

Recepte aprēķināta 12 mafiniem

Vajadzēs. 175 g cukura, 125 g sviesta, ·275 g kviešu miltu, 1/2 vaniļas pāksts (var aizstāt ar 1 tējkaroti vaniļas cukura), 1 1/2 tējkarotes cepamā pulvera, 100 ml saldā krējuma (35%), 2 olas, sauju saldētu melleņu.

Pagatavošana. Sviestu sagriež un pārber ar cukuru. Sviestam jābūt istabas temperatūrā. Vaniļas pāksti pārgriež un izkasa sēkliņas. Tās pievieno sviestam.  Sviestu ar cukuru un vaniļu saputo. Pievieno olas, turpina putot.

Foto: Ievas Mājas/ Matīss Markovskis

Miltus sajauc ar cepamo pulveri. Piesijā pusi no paredzētajiem miltiem. Pielej saldo krējumu. Turpina putot, pārmaiņus pievienojot miltus un saldo krējumu, līdz iegūst vajadzīgo  konsistenci.

Formiņās ieliek nedaudz mīklas. Pievieno ogas, apmēram 3–5 katrā formiņā. Ja ogu būs pārāk daudz, mafini cepoties neuzcelsies.

Ogām pa virsu liek mīklu tā, lai aizpildīta 3/4 no formiņas. Nevajag aizpildīt visu, jo mīkla cepot celsies.

Liek sakarsētā krāsnī un cep 200 grādu temperatūrā 20–25 minūtes.