„Maizīti ēdīs jebkuros laikos, ir ēduši un ēdīs,” saka maizniekmeistars Aigars Opihtins.

Interese par ēdienu gatavošanu viņam radusies, savulaik dzīvojot laukos pie vecmāmiņas, kura bija pazīstama godu saimniece. Aigars nāk no Dobeles, bet pēdējos divdesmit gadus dzīvo Anglijā.

Septembra sākumā Dobeles kultūras namā tika atvērta Aigara Opihtina grāmata „Maizes tēva stāsti un receptes”. Jaunajā grāmatā lasāmi stāsti no Aigara 40 gadus ilgās maiznieka darba pieredzes. Savukārt, grāmatā iekļautās 35 receptes vērstas uz to, lai saglabātu tradicionālās vērtības – rožmaizītes, magoņmaizītes, rupjmaizes ķieģelīti; lai tie nepazūd modernajā laikmetā.

"Esmu īsts maiznieks, ar metru un 82 centimetriem un 165 kilogramiem. Īsts maiznieks. Neesmu tāds maziņais, ar mazu svaru, maziņš ķipariņš. Esmu īsts maiznieks," tā sevi raksturo Aigars Opihtins un piekrīt teiktajam, ka maizi pats arī kārtīgi degustē.

Maizi viņš mēdz "iefiltrēt" citos ēdienos.

"Es tā cenšos. Kādreiz visiem garšoja "irbītes": klapēta liellopu gaļa un maizes šķēlītes ieliktas. Es centos šo ēdienu arī mūsu ēdienkartē ieviest Daugavas Vanagu bārā [Lielbritānijā] un ļoti veiksmīgi. Un cilvēkiem patika, atklāj Aigars Opihtins. "Tāpat arī maizes zupām pievieno makaronus. Iesaku visiem to pamēģināt, ļoti garšīgi. Visur, kur maizīti var pievienot, jo maize ir tas pamatsastāvs, kuru mēs organismā uzņemam."

Aigars Opihtins ir ne tikai Latvijas maiznieka amata meistars, bet arī Amerikas maiznieka meistars, augstākās kategorijas tiesnesis maizes un konditorejas konkursos; viņš izstrādājis vairāk nekā 35 maizes receptes visā pasaulē.

"Gribu vēl iemācīt citus šajā jaukajā, grūtajā, smagajā un smaržīgajā darbā," atzīst Aigars Opihtins.