8. septembrī Rīgā, Ķīpsalas hallē, tika atklāta viena no plašākajām pārtikas izstādēm Baltijas valstīs - "Riga Food". Šogad tajā piedalās 400 uzņēmumi no 25 valstīm, izveidoti 12 valstu nacionālie stendi, notiek dažādi semināri un konkursi.  Izstādē ir arī stends „Inovācija pārtikai”, kurā var gan apskatīt, gan nogaršot, piemēram, zirņu pienu, šokolādes konfektes ar kukaiņu pulveri vai želejkonfektes ar fizāļiem, kalē kāpostu čipsus, medus suflē un citus produktus. Cik svarīgas ir inovācijas pārtikā un vai šobrīd ir īstais laiks tās ieviest?

Par stendu „Inovācija pārtikai” atbild Latvijas Tehnoloģiskais centrs. Tā direktors Ints Vīksna stāsta, ka gadu gaitā izpratne par inovācijām pārtikā ir kardināli mainījusies – ja pirms 20 gadiem inovācija bija savādāks iesaiņojums vai pasniegšanas veids, tad tagad mainījušies cilvēku ēšanas paradumi.

Uzņēmums "Got Foods" tika izveidots pirms gada. Uzņēmuma līdzdibinātājs Ivars Orlovs ir pārtikas tehnologs, šobrīd studē doktorantūrā un kopā ar vēl diviem kolēģiem ražo vegānu un bezlaktozes pienu no zirņu olbaltumvielām, kuru tā arī sauc - bezpiens.

Izstādē "Riga Food" stendā "Inovācija pārtikai" šogad piedalās 28 dalībnieki no Baltijas valstīm. Latvijas Tehnoloģiskā centra direktors Ints Vīksna stāsta, ka Latvijas biškopji piedāvā arī inovatīvus medus produktus.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe vērtē – lai konkurētu tirgū, uzņēmumiem jādomā par jaunu produktu radīšanu un šībrīža tendence visā pasaulē - tiek veidoti jauni produkti uz augu produktu bāzes, bez alergēniem.

Vai šobrīd pircējiem interesē inovatīvi pārtikas produkti vai katrs domā, kā ietaupīt? Inguna Gulbe vērtē, ka Latvijas tirgus ir mazs, tāpēc uzņēmumi, kas veido inovatīvus produktus, orientējas uz starptautiskiem tirgiem.

Inovatīvus pārtikas produktus un daudz ko citu izstādē "Riga Food" varēs apskatīt līdz sestdienas pēcpusdienai.