Lēmums par zirņu proteīna rūpnīcas būvniecību Jelgavā tika pieņemts jau 2021. gada beigās, bet korekcijas plānos ienesa gan Covid pandēmija, gan karš Ukrainā, gan cenu pieaugums. Šobrīd kompānija „ASNS Ingredient” Jelgavā iegādājusies zemi rūpnīcas būvniecībai, turpinās projektēšanas darbi un atrasts stratēģiskais partneris Vācijā, ar kuru līgumu plānots noslēgt nākamā gada sākumā.

Zirņu pārstrādes rūpnīcas izveidei Latvijā izveidota kompānija “ASNS Ingredient” un valdes loceklis Edgars Ruža uzsver, ka projekts būs ļoti nozīmīgs gan lauksaimniekiem, kas audzēs zirņus, gan pārtikas ražotājiem, kas vēlēsies ražot vegāno pienu un gaļas aizvietotāju.

Rūpnīcas projekta attīstība aizkavējusies ne tikai Ukrainas kara, Covid pandēmijas un cenu celšanās dēļ, bet arī birokrātisku šķēršļu dēļ, pērkot zemi no Jelgavas pašvaldības.

Zemnieku saimniecības „Laši” īpašnieks Artūrs Akmens Jēkabpils novadā apsaimnieko 800 ha zemes. 60 ha viņš pērn audzēja zirņus un vērtē, ka tos audzēt vēl jāmācās, bet zirņi perspektīva kultūra.

Kompānijas “ASNS Ingredient” valdes loceklis Edgars Ruža arī uzsver, ka rūpnīca sadarbosies gan ar kooperatīva LATRAPS, gan citu kooperatīvu biedriem un zirņi būs nozīmīga kultūra arī videi, ekoloģijai un lauksaimniecības ilgtspējai.

Zirņu proteīna rūpnīcas celtniecība Jelgavā varētu sākties nākamā gada rudenī vai ziemā, bet zirņu pārstrādi uzsāks 2025. gada otrajā ceturksnī.