Eiropas Savienībā atkritumos nonāk miljoniem tonnu ēdiena, kas naudas izteiksmē ir miljardiem eiro zaudējumi. Bloks apņēmies mazināt šo problēmu, taču dalībvalstis cīnās katra pa savam - vienas pieņem likumus, kas veikaliem aizliedz atkritumos izmest vēl lietojamu pārtiku, citur tas ir brīvprātīgi.

No pasaulē saražotās, cilvēku patēriņam paredzētās pārtikas, aptuveni trešā daļa aiziet zudībā – tas ir vairāk nekā viens miljards tonnu gadā. Šādu visai skaudru statistiku apkopojusi Apvienoto Nāciju Pārtikas un lauksaimniecības organizācija. Runa šajā gadījumā ne tikai par veikalu plauktos un šķīvjos nonākušo, taču neapēsto, bet arī zaudējumiem, kas radušies pārtikas produktu novākšanas, ražošanas un transportēšanas laikā. Pēdējā problēma vairāk raksturīga attīstības valstīs, bet pirmā vidēju un augstu ienākumu valstīm, kur liela loma patērētāju uzvedībai.

Eiropas Savienībā ik gadu atkritumos nonāk aptuveni 90 miljoni tonnu pārtikas, kas naudas izteiksmē nozīmē 143 miljardu eiro zaudējumus.

Eiropas Savienība izvirzījusi mērķi veikalu un patērētāju izmestās pārtikas daudzumu uz vienu iedzīvotāju samazināt uz pusi līdz 2030.gadam.

Tiek apspriesti veidi, kā to darīt efektīvāk, lai neradītu pārtikas drošības riskus.

Vācijas valdība šogad rosināja pētīt tādu risinājumu iespējas kā „viedais iepakojums”, kurā varētu tikt izmantotas krāsas, kas norādīta, vai produkts joprojām ēdams vai derīguma termiņš beidzies. Uzņēmumi aicināti brīvprātīgi spert tādus soļus kā piegādes ķēžu smalkāka noregulēšana, sabiedriskajā ēdināšanā atbilstošu porciju pasniegšana. 

Bet Francijā jau kopš 2016.gada ir likums, kas lielveikaliem aizliedz atkritumos izmest vēl ēdamu pārtiku. Tiem uzlikts pienākums sadarboties ar organizācijām, kurām šo ēdienu ziedot labdarībai. Par katru pārkāpumu veikalam var uzlikt 3750 eiro naudassodu. Likumā noteikti arī konkrēti produkti, kurus var un kurus nevar ziedot, pienākot derīguma termiņam. Likums gan attiecības tikai uz veikaliem, kuru platība ir vismaz 400 kvadrātmetri.

Francijas valdības aprēķini liecina, ka valstī ik gadu tiek zaudēti 10 miljoni tonnu pārtikas, zaudējumi – 12 līdz 20 miljardi eiro.

16.oktobrī Francija atzīmēja nacionālo dienu cīņai pret pārtikas atkritumiem. Parīzes piepilsētas Korbevuā padomes loceklis un vides aktīvists Arašs Derambaršs, viens no likuma iniciatoriem, nacionālās dienas priekšvakarā kopā ar tiesu izpildītāju inspicēja lielveikalu ķēžu veikalus. Derambaršs atklāja vismaz divus gadījumus, kad likums nav ievērots.

Arī Latvijā šovasar stājās spēkā grozījumi pārtikas aprites uzraudzības likumā, kur ierakstīta atļauja produktus pēc derīguma termiņa „ieteicams līdz” izplatīt ziedošanai. Tagad Latvijā pārtiku, kurai beidzies „ieteicams līdz” termiņš, var ziedot gan ražotāji, gan lielveikali, taču, atšķirībā no Francijas, tas ir brīvprātīgi.

Sižets tapis sadarbībā ar Latvijas Banku.