Latvijā saražo tikai 57% no patērētā cūkgaļas daudzuma. Tas nozīmē, ka cūkgaļas ražotājiem ir iespējas paplašināt ražošanu Latvijas tirgū. Perspektīva niša ir arī bioloģiskās cūkgaļas ražošana. Šobrīd Agroresursu un ekonomikas institūta zinātnieki pēta bioloģiskās cūkkopības izaugsmes iespējas un ekonomisko izdevīgumu.
Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece stāsta, ka cūkgaļas ražošanai Latvijā ir potenciāls – ražošanu varētu palielināt līdz 80% no patēriņa, tomēr cūku un sivēnmāšu skaits Latvijā samazinās un darbu pārtrauc mazās saimniecības. Galvenais iemesls ir Āfrikas cūku mēra izplatība.
Irēna Rācene, Alojas novada Alojas pagasta zemnieku saimniecības „Jurkas” īpašniece, 60 cūkas audzē bioloģiski. Nelielā saimniecība piedalās projektā par bioloģiskās cūkgaļas ražošanu.
Agroresursu un ekonomikas institūta pētniece Ieva Leimane stāsta, ka bioloģisko cūku audzēšanas projekta mērķis ir izpētīt tirgu un saprast, kā bioloģiskās cūkas audzēt intensīvāk.
Projektu par bioloģiskas cūkgaļas ražošanu īsteno Latvijas cūku audzētāju asociācija kopā ar Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju, Latvijas Lauksaimniecības universitāti un cūku audzētājiem SIA „Ulbroka”, SIA „Ecoland Latvija”, SIA „Vecauce” un citiem.
Sižets tapis sadarbībā ar Latvijas Banku.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X